METRO: Aj školské jedálne môžu variť zdravo a zároveň lacno

Obezita, ktorá nesporne znižuje kvalitu života a skracuje ho, je problémom nielen dospelých, ale, žiaľ, aj detí na Slovensku. Často krát je spôsobená konzumáciou nevhodnej stravy, a to jedál s vysokým obsahom tukov, cukrov či soli, čo má za následok nadváhu a tiež početné ochorenia.

Myslieť na tieto fakty by mal každý rodič, no aj školská jedáleň, kde sa žiaci denno-denne stravujú. A práve v tomto prípade je nutná široká spoločenská objednávka a konsenzus, aby boli zavedené potrebné zmeny v oblasti stravovania detí. Každá jedáleň je totiž obmedzovaná stanoveným rozpočtom, pričom ťažko sa hľadajú cesty ako navariť lacno aj zdravo. Cena za stravnú jednotku sa totiž pohybuje od 1,09 eura až po 2,35 eura.
Práve preto vznikla iniciatíva spoločnosti METRO, ktorá sa dlhodobo snaží školským jedálňam vnuknúť zdravšiu inšpiráciu a v spolupráci so šéfkuchárom Vojtom Artzom presadzovať pozitívne trendy a nové technologické postupy pri stravovaní detí. METRO HoReCa tím každoročne organizuje takzvané turné po školských jedálňach v rámci celého Slovenska.
Ide o špecializovaný kulinársky tréning, kde METRO predstavuje svoj aktuálny kvalitný sortiment, dôraz sa kladie na zdravé suroviny, sezónnosť, ale aj cenovú kalkuláciu. „Už posledných niekoľko rokov považujeme školské stravovanie za dôležitú oblasť, v ktorej vidíme potenciál nielen pre nás, ale aj celkovo pre spoločnosť. Cez našich obchodných zástupcov, no aj cez takéto akcie sa snažíme presvedčiť širokú verejnosť, že to má zmysel,“ uvádza zámer spoločnosti generálny riaditeľ METRO Slovensko SR Jan Žák.
Vychutnať dobroty Vojta Artza si naposledy mohli žiaci bratislavskej Spojenej školy sv. Františka z Assisi, pričom sa na ich tanieroch objavil filet z lososa s bylinkovou krustou, s kukuričným pyré a zemiakmi s petržlenovou vňaťou, no aj ďalšie zdravé lososové variácie. Akcia bola zorganizovaná v spolupráci s nórskym veľvyslanectvom na Slovensku – predstaviteľom krajiny, ktorá je známa ako svetový producent rýb. Práve ryby sú tou položkou zdravej stravy, ktorú odborníci odporúčajú, pretože sú jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Mali by sa jesť jeden až dva razy do týždňa spolu v množstve 100 až 300 gramov.
Veľkoobchod METRO dodáva suroviny do viac ako stovky školských jedální po celom Slovensku. V mnohých už možno pozorovať pokusy o zaradenie zdravších obilnín ako pšeno či pohánka alebo strukovín ako cícer či sója, neopomeňme pokrmy z rýb. Ale niečo také ako špenát, brokolica či ryby deti jednoducho odmietajú a tvrdia, že im nechutí. Školské jedálne tak vyhadzujú množstvo odpadu po nezjedených obedoch.
Aj preto je tu iniciatíva spoločnosti METRO robiť osvetu na školách a ukázať deťom, že aj zdravé a cenovo dostupné jedlo môže chutiť dobre. „Dôraz sa kladie na ročné obdobie a sezonalitu, ktorá súvisí s výlovom rýb prípadne chovom jednotlivých druhov dobytka alebo hydiny alebo súvisí taktiež s dopestovaním určitých druhov ovocia a zeleniny. V každej jedálni sa jedlo pripraví na základe receptúry Vojta Artza, zohľadňuje sa však kalkulácia a obsah ingrediencií, ktoré sú dané všeobecnými spotrebiteľskými normami,“ vysvetľuje HoReCa Segment Manager spoločnosti METRO Karol Preiner.

Zdroj: instoreslovakia.sk