Žiaci v slovenských školách začali spoluvytvárať menu školskej jedálne

05.01.2018
Škola a rodina

Svetová populácia sa rapídne zväčšuje a od roku 2050 bude musieť tá istá planéta nasýtiť štyrikrát viac ľudí, ako v predošlom storočí. Z tohto pohľadu už jedlo nie je len našou osobnou záležitosťou. To, čo si položíme na tanier, má priamy alebo nepriamy vplyv na prostredie, v ktorom žijeme. 

Ovocie

To ako jesť tak, aby sa z toho nezbláznilo naše telo a ani planéta, by sa mali učiť deti nielen doma, ale aj v školách. Školské jedálne sú však kapitolou samou o sebe. Mnohí školskí kuchári sa pýtajú ako navariť kvalitné jedlo podľa noriem za 2 eurá. Ich konzumenti sú pritom stále náročnejší a často odchovaní na fastfoodoch. 

Pritom aj samotní rodičia sa často nevedia trafiť do chutí svojich potomkov pri príprave desiatej, ktorá nakoniec končí v koši. Nasleduje obed, ktorý ak nie je vábnym na pohľad, končí nedotknutý v odpade. 
Len jedna trieda denne vyprodukuje niekoľko kilogramov zbytočného odpadu z jedla, ktorý by si vedel nájsť využitie. Práve týmto problémom sa začal zaoberať projekt Jedlá zmena. Ten podporuje Zelené školy v 9 krajinách, aby zistili, ako robiť zodpovednejšie rozhodnutia v oblasti stravovania
Na dvoch základných školách zapojených do projektu Jedlá zmena, ktorý je jednou zo súčastí najväčšieho environmentálne vzdelávacieho programu Zelená škola s problémom plytvania potravinami poriadne zatočili. Vďaka určitým krokom a opatreniam sa im podarilo znížiť množstvo potravinového odpadu až o polovicu. 

Do projektu sa zapojila aj Súkromná základná škola v Novej Dubnici. Tá napríklad zriadila košík, do ktorého mohli deti počas školského dňa vložiť to, čo nechceli a vziať si zas to, na čo chuť mali. Potešili tak tých, ktorí si desiatu zabudli alebo boli ešte hladní. Ak v košíku niečo zostalo, dojedli to deti popoludní v družine. 

Ďalšia zmena nastala vďaka tomu, že samotní žiaci začali spoluvytvárať menu školskej jedálne. Každý deň si vybrali 5 jedál, z ktorých hlasovaním zvolili svojho favorita. Prenechaním výberu jedál na deti sa podarilo v školskej jedálni znížiť množstvo vyhodeného jedla o polovicu. Odpadu za celý týždeň bolo 8,25 kilogramu. 

Iniciatívy sa chytila aj základná škola Železiarska v Košiciach. Tí v jedálni založili Štedrý stôl, na ktorý mohli deti uložiť všetko nedotknuté a neotvorené jedlo, ktoré nechceli. „Raz sa stalo, že na Štedrom stole bolo asi 8 pomarančov pred zatvorením školskej jedálne. Nikto si ich neprosil, tak sa opýtala jedna žiačka, či si ich môže všetky zobrať domov, pretože si ich chcela doma odšťaviť. Samozrejme, že mohla,“ popisuje učiteľka Lucia Lengyelová. Vzťah k jedlu sa v košickej základnej škole pokúsili posilniť aj inými aktivitami. Žiaci mali možnosť pravidelne navštíviť lokálne farmy, kde mohli na vlastné oči vidieť odkiaľ pochádza jedlo, ktoré sa pravidelne objavuje na ich tanieroch. 

Iniciatívy ako sú tieto, samozrejme, nie sú len slovenskou doménou. Systém v oblasti stravovania nie je ideálny ani za našimi hranicami. Vo Veľkej Británii si na svoje ramená naložil veľkú zodpovednosť známy kuchár Jamie Oliver, ktorý v roku 2004 spustil ambiciózny projekt. 
V časoch čoraz rozšírenejšej obezity detí a rozmachu fastfoodov, sladených jedál a nápojov chcel žiakov aj kuchárky nadchnúť pre zdravú stravu z kvalitných surovín. Desať rokov po spustení iniciatívy musel skonštatovať, že projekt nedopadol tak ako si predstavoval. O problematike stravovania detí sa síce všade veľa debatuje, no faktov a najmä reálnych aktivít v praxi je stále málo, hoci záležať na zdravej strave by malo každému z nás. 

Je preto radosť vidieť, že aj u nás je vidno prvé iskričky nádeje ako je projekt Jedlá zmena. Aj on má totiž potenciál inšpirovať ďalšie školy na Slovensku k tomu, aby sa s potravinami zaobchádzalo efektívne a zodpovedne.

Zdroj: startitup.sk

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte