Rodné číslo rodičov má kontrolovať aj dochádzku

28.09.2015
Prevádzka školy
Legislatíva
Vzdelávanie a výchova
Škola a rodina

Má škola právo pýtať od rodičov ich rodné čísla? Viacerí zostali v týchto dňoch prekvapení, školy od nich v dotazníkoch žiadajú nielen také údaje ako adresu či dosiahnuté vzdelanie, ale aj rodné čísla.

„Zarazilo ma to, je to predsa len veľmi osobný údaj, ale napokon som to vyplnila,“ povedala Lucia, matka piataka na jednej z bratislavských škôl. Prečo si škola taký údaj pýta, nedostala jasné vysvetlenie. „Na rodičovskom združení nám povedali, že sami presne nevedia, načo to má slúžiť,“ hovorí mamička. Podobnú skúsenosť má aj Marcela, matka šiestačky na jednej z petržalských škôl. „Ja som im som svoj osobný údaj nedala a nerozumiem ani tomu, prečo ich zaujíma moje dosiahnuté vzdelanie,“ vraví Marcela.

Rodné čísla rodičov žiada od škôl ministerstvo školstva. Údaje sa zhromažďujú pre centrálny register žiakov. Úrady si budú vedieť odkontrolovať, či uvedená osoba je skutočne zákonným zástupcom dieťaťa. Rodné čísla sa spárujú s Registrom fyzických osôb. Štátne orgány tak majú mať elektronickú informáciu o tom, kto je zákonným zástupcom, pričom do budúcnosti má mať prístup k niektorým aj citlivým údajom žiaka len zákonný zástupca. Napríklad k študijným výsledkom alebo záznamom z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí.

Tento systém má zároveň umožniť úradom odkontrolovať dochádzku detí. Ministerstvo sa pritom odvoláva na prípad utýranej Lucky, ktorá mala chodiť do školy, ale nijakému úradu „nechýbala“. Zároveň takáto kontrola úradom práce v budúcnosti umožní automaticky krátiť prídavky na deti, ak nechodia do školy.

Či to bude skutočne fungovať, najmä ak rodičia neposkytnú svoje rodné číslo, zostáva otázne. Školám pritom za neposkytnutie údajov hrozí pokuta. „Ak sa preukáže, že škola objektívne nemohla poskytnúť tieto údaje, lebo ich rodičia odmietli dať, samozrejme, nebudeme školu pokutovať. Iná situácia by bola, ak by škola úplne zanedbala túto povinnosť alebo vôbec nedodala dáta o žiakoch a pedagógoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Rezort školstva ubezpečuje, že na nakladanie s rodným číslom sa vzťahuje zákon o ochrane osobných údajov, ktorým sú viazané aj školy. Úrad na ochranu osobných údajov zas odkazuje, že vyžadovanie rodného čísla zákonného zástupcu dieťaťa vyplýva zo školského zákona od roku 2013 a škola ho teda žiada v súlade so zákonom. O tom, či je to primerané, úrad komunikuje s ministerstvom školstva.

O neschopnosti spojiť školský informačný systém s inými databázami hovorí poslanec Martin Poliačik z SaS. Podľa neho nie je dôvod zbierať toľko rôznych údajov, navyše každý mesiac. Rezort školstva odmietol, že by sa tieto údaje zbierali každý mesiac. „Škola si pri zbere údajov do rezortného informačného systému vypýta rodné číslo zákonného zástupcu žiaka len raz za celý čas jeho dochádzky – od základnej, prípadne materskej školy až po koniec strednej či vysokej školy,“ tvrdí rezort. Aktualizácia na mesačnej báze súvisí len s tým, ak sa nejaký údaj o žiakovi zmení.

Zdroj: Pravda

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte