Predĺženie pracovného pomeru zamestnancom školstva

29.10.2013
Legislatíva
Personalistika

Pracovný pomer sa môže z hľadiska jeho trvania uzatvoriť na určitú dobu alebo na neurčitú dobu. Uzatváranie pracovného pomeru na určitú dobu, jeho predlžovanie a opätovné uzatváranie konkretizuje § 48 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce.

Pracovný pomer možno v zmysle platnej legislatívy uzatvoriť na určitú dobu najviac na dva roky a v rámci dvoch rokov opakovane uzatvoriť alebo predĺžiť najviac dvakrát. ZP umožňuje využiť určité výnimky, kedy sa môže uzatvoriť pracovný pomer opakovane aj viac ako dvakrát a na dobu viac ako dva roky.

Predĺženie pracovného pomeru a opätovné uzatvorenie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov (§ 48 ods. 2 ZP)
Nasledujúci príklad je jednou z možností, ako opakovane uzatvárať pracovný pomer na určitú dobu. Jednotlivé doby trvania pracovného pomeru sú uvedené iba ilustračne, môžu byť rôzne, niekoľko mesiacov, maximálne však iba dva roky na jednu pracovnú zmluvu. Môže byť aj kombinácia pracovnej zmluvy, v prípade, ak nie je prerušená ani na jeden deň, môže sa uzatvoriť dohoda o zmene pracovnej zmluvy. Rovnako platí, že opakovaný pracovný pomer nemusí byť uzatvorený na rovnakú činnosť. Nie je žiadne obmedzenie pre žiadnu kategóriu zamestnancov. Doba dvoch rokov sa však musí dodržať.

Príklad: Zamestnanec má uzatvorený pracovný pomer na určitú dobu od 01. 09. 2013 do 30. 06.  2014. Pracovný pomer sa skončí 30. 06. 2014. Je vhodné, ak zamestnávateľ písomne upozorní zamestnanca na tento fakt aspoň tri, možno i viac dní pred dňom skončenia pracovného pomeru, prípadne ho v tomto upozornení upovedomí o dĺžke vyčerpanej dovolenky alebo o splnení nejakých iných náležitostí, odovzdaní drobného majetku, uzatvorení a odovzdaní prác a pod. Zamestnávateľ však zistí, že zamestnanca potrebuje aj na ďalší školský rok, ale počas prázdnin ho nezamestnával. Od 01. 09. 2014 opätovne uzatvorí s tým istým zamestnancom pracovný pomer na určitú dobu, napr. do 30. 06. 2015. Zamestnávateľ môže v súlade s § 48 ods. 2 ZP ešte raz opätovne, teda spolu dvakrát uzatvoriť pracovný pomer na určitú dobu s tým istým zamestnancom, ale už len od 01. 07. 2015 do 31. 08. 2015 čo je v tomto prípade nepraktické.

Po uplynutí tohto termínu už nemožno uzatvoriť s tým istým zamestnancom ďalší pracovný pomer na určitú dobu, pretože doba dvoch rokov trvania pracovného pomeru uplynula. Ak by bol opätovne uzatvorený pracovný pomer od 01. 09. 2015 do 30. 06. 2016, v súlade so ZP by bol takýto pracovný pomer uzatvorený na neurčitú dobu, aj keď je uvedený konkrétny čas jeho trvania (kvôli nesplneniu zákonných predpokladov na vznik pracovného pomeru na určitú dobu).

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky (§ 48 ods. 4 ZP)
Zákonník práce povoľuje, resp. presne špecifikuje konkrétne udalosti a výnimky, kedy možno uzatvoriť pracovný pomer opätovne aj viackrát do dvoch rokov a aj nad dva roky. Tieto výnimky sú taxatívne uvedené v § 48 ods. 4 ZP.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu:
• zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,
• vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,
• vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),
• vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Dôvod na predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru sa musí uviesť v pracovnej zmluve alebo v dohode o zmene pracovnej zmluvy (§ 48 ods. 5 ZP).

Vzor dohody – predĺženie pracovného pomeru >>

 

Viac informácií nájdete v publikácii Právne správne.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte