Kanadskí učitelia proti WiFi v školách kvôli zdravotným rizikám

16.02.2012
Vzdelávanie a výchova

Asociácia učiteľov v katolíckych školách OECTA v kanadskej provincii Ontario, ktorá podľa kanadskej agentúry The Canadian Press zastupuje 45 tisíc učiteľov, sa tento týždeň postavila proti používaniu WiFi v katolíckych školách.

OECTA v publikovanom stanovisku poukazuje na zatiaľ nedostatočné preskúmanie vplyvov žiarenia WiFi vysielačov na ľudský organizmus a potrebu preventívne opatrného prístupu. OECTA upozorňuje na minuloročnú klasifikáciu rádiového elektromagnetického žiarenia Svetovou zdravotníckou organizáciou za "možno rakovinotvorné", o ktorej sme informovali v tomto článku. Zároveň poukazuje na kanadský výskum z roku 2007, podľa ktorého je časť populácie senzitívna na elektromagnetické žiarenie v rádiovom spektre.

Pre ochranu zdravia detí aj učiteľov preto OECTA navrhuje minimálne v nových budovách budovať výhradne ethernetové siete, pri rozširovaní dostupnosti sietí rovnako použiť Ethernet alebo Ethernet po elektrickej rozvodnej sieti. V prípade nutnosti bezdrôtových sietí navrhuje OECTA používať bezdrôtové routery, ktoré je možné jednoducho zapínať a vypínať a ktoré sa budú zapínať len počas ich aktívneho používania. Routery by mali pokrývať len minimálne potrebné lokality a zároveň by mali byť viditeľne označené.

OECTA zastupuje učiteľov pôsobiacich vo viac ako 1400 školách. Podľa The Canadian Press sa vláda provincie Ontario bude požiadavkami učiteľov zaoberať, zatiaľ ale neplánuje žiadne nariadenia obmedzujúce používanie WiFi.

Zdroj: SITA (dsl.sk)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte