Jedlo - oktober 2017

Dobrý deň,

teraz by sme vám mohli zaželať aj dobrú chuť. Októbrový kaleidoskop je plný jedla. Rozhodli sme sa tak, lebo 16.10. je vyhlásený za Svetový deň potravy. Vyhlásila ho OSN v roku 1980 a prvýkrát sa slávil rok na to. V tento deň, v roku 1945, sa začala činnosť organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo – FAO. Tak do skúmania s našimi experimentmi!

Biológia - Polievka

Polievka je tekuté, niekedy mierne husté jedlo, obyčajne sa podáva teplá. Vo všeobecnosti ich delíme na číre (vývary) a zahustené. Základnou surovinou na prípravu polievky je voda, v nej sa varia prísady, ktoré dodávajú chuť, farbu aj vôňu.

Pripravili sme si pre vás experiment, budete prekvapení, jeho základnou “pomôckou” bude vývar.

Tematický celok:

  • Život s človekom a v ľudských sídlach.

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  • Vedieť rozlíšiť špecifiká spoločenstva vznikajúce v ľudských sídlach a v ich okolí.
  • Zhodnotiť vplyv človeka na prostredie organizmov.

Stiahnite si dokument

Fyzika - Vajce

Vajce je pre človeka najstaršou potravinou živočíšneho pôvodu. Najmä tie slepačie sú pre človeka plnohodnotnou potravinou. Sú veľmi výživné, obsahujú vo vhodnom pomere bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerálne látky.

Jedno varené vajíčko si požičiame na náš experiment, využijeme ho ale trošku inak, ako si myslíte…

Tematický celok:

  • Sila, pohyb, práca a energia.

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  • Rozlíšiť termíny tlaková sila a tlak.

Stiahnite si dokument

Chémia - Zavárame, zavárate

Zaváranie je spôsob konzervovania potravín za použitia tepla. Pokrm sa v pohári s viečkom ohreje aspoň na 85 stupňov Celzia. Ohrievaním dôjde k uvareniu a pasterizácii pokrmov. Okrem toho je z nádoby vytlačený prebytočný vzduch, ktorý sa vplyvom zvýšenej teploty rozťahuje. Po varení sa nechá pohár vychladiť a tak dôjde k zníženiu tlaku a k “prilepeniu” viečka.

V pripravenom experimente zistíte, koľko cukru obsahuje taká zaváraná zelenina.

Tematický celok:

  • Prírodné látky.

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  • Poznať vlastnosti a využitie prírodných látok.

Stiahnite si dokument

Matematika - Jedálny lístok

Je zoznam jedál, ktoré sú pripravené na podávanie alebo môžu byť pripravené na objednávku v reštauráciách alebo v pohostinských zariadeniach. Lístok je pre hostí písomnou ponukou a zároveň pre “podnik” propagačným materiálom.

Prečo práve jedálny lístok? No lebo jeden taký vám pomôže vypočítať príklad.

Tematický celok:

  • Slovné úlohy.

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  • Riešiť jednoduché slovné úlohy.
  • Vedieť riešiť jednoduché slovné úlohy, v ktorých sa ako podnet vyskytujú dáta.

Stiahnite si dokument

Prírodoveda - Chlieb

Je jednou z najzákladnejších potravín. Pripravuje sa pečením, vyprážaním alebo parením cesta, ktoré pozostáva vždy z múky. Zvyčajne sa do cesta pridáva aj soľ, prípadne kvasnice alebo kvások. Jedávame ho samostatne alebo s maslom, nátierkou alebo ako prílohu k inému jedlu, podáva sa aj s “oblohou” ako sendvič.

V pracovnom liste sme si pre vás pripravili pokus s chlebom. Čo myslíte, zníži sa jeho hmotnosť, ak ho necháme len tak položený? “Schudne” náš pokusný krajec alebo nie?

Tematický celok:

  • Neživá príroda a skúmanie prírodných javov.

Cieľom je rozvíjať kompetencie v oblasti prírodných vied, konkrétne:

  • Vedieť, že látky sa postupne menia.

Stiahnite si dokument