Zverejňovanie zmlúv, objednávok a faktúr škôl a školských zariadení

24.01.2012
Prevádzka školy

Školy a školské zariadenia, ktorých zriaďovateľom je krajský školský úrad, obec, resp. vyšší územný celok, sú povinné zverejniť každú písomnú zmluvu uzavretú po 1. 1. 2011.

Od 1. januára 2012 je v účinnosti zákon č. 382/2011 Z. z., ktorý v otázke zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr prináša niekoľko úprav a zmien. 

Povinne zverejňovanou zmluvou je aj písomná zmluva, ktorú uzaviera povinná osoba podľa § 2 ods. 3, v ktorej má štát alebo povinná osoba výlučnú účasť alebo v ktorej majú štát a povinná osoba spoločne výlučnú účasť, alebo v ktorej majú štát a viaceré povinné osoby spoločne výlučnú účasť a ktorá sa týka nakladania s jej majetkom.

Povinné osoby nemusia zverejniť tie časti povinne zverejňovanej zmluvy, ktoré sú technickými predlohami, návodmi, výkresmi, projektovými dokumentáciami, modelmi, spôsobmi výpočtu jednotkových cien a vzormi. Od povinného zverejňovania uvedených častí zmlúv sa upustilo z dôvodu praktických ťažkostí a neúmernej administratívnej záťaže povinných osôb pri zverejňovaní takýchto častí zmlúv.

Upúšťa sa od povinnosti zverejňovať ustanovenia všeobecných obchodných podmienok za predpokladu kumulatívneho splnenia týchto podmienok:
- časť obsahu povinne zverejňovanej zmluvy je určená odkazom na ustanovenia všeobecných obchodných podmienok,
- ide o totožné ustanovenia všeobecných obchodných podmienok, ktoré boli zverejnené tou istou povinnou osobou spolu s inou povinne zverejňovanou zmluvou, ktorá už nadobudla účinnosť.

Účelom daného ustanovenia je napríklad: Keď jedna povinná osoba uzatvorí počas roka 100 zmlúv o pripojení na internet a pri zverejnení prvej zmluvy zverejní aj znenie všeobecných obchodných podmienok poskytovateľa služieb internetu vo verzii, ktorá sa na ďalších 99 zmlúv vzťahuje, nebude potrebné spolu s týmito ďalšími zmluvami zverejňovať zakaždým aj ustanovenia všeobecných obchodných podmienok.

Pri zverejňovaní objednávok a faktúr už nebude potrebné zverejňovať ich úplné znenie, ale postačuje, ak povinná osoba namiesto objednávky a faktúry bude nepretržite počas piatich rokov zverejňovať len zákonom stanovené údaje o nich.

Nová právna úprava má umožniť, aby povinné osoby využívali pri zverejňovaní objednávok a faktúr svoje vlastné informačné systémy, z ktorých budú môcť exportovať požadované dáta priamo na svoje webové sídlo bez nutnosti skenovania. Alternatívne však zostáva možnosť plniť si uvedenú povinnosť aj zverejnením objednávky a faktúry v súlade so skutočným stavom. Je teda na povinnej osobe, ktorú formu zverejnenia si vyberie.

Vybrané z publikácie Nové právo v školskej praxi.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte