Zriaďovatelia môžu presúvať 5% na platy medzi školami

20.03.2013
Legislatíva
Legislatíva

Zriaďovatelia základných a stredných škôl majú dostať od mája možnosť presúvať päť percent z balíka peňazí na mzdy učiteľov medzi jednotlivými školami v ich pôsobnosti.

Vo výnimočných prípadoch môže riaditeľ školy požiadať o presun piatich percent zo svojho balíka aj na prevádzku a odsúhlasiť mu to musí zriaďovateľ. Navrhol to poslanec Národnej rady SR za Smer-SD a žilinský predseda kraja Juraj Blanár v rámci pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o uznávaní odborných kvalifikácií.

Podľa Blanára sa snažili, aby zriaďovateľ mohol medzi jednotlivými školami vyrovnávať rozdiely spôsobené či už starším pedagogickým kolektívom, ktorý má vyššie platy alebo veľkosťou jednotlivých škôl. "Každá škola musí od zriaďovateľa dostať minimálne 95 percent nákladov na osobné náklady," povedal Blanár. Ak sa niektorá škola ocitne v havarijnej výnimočnej situácii, môže na žiadosť riaditeľa a so súhlasom zriaďovateľa použiť päť percent zo svojho mzdového balíka na prevádzku. Ide o situácie, keď má napríklad škola haváriu kúrenia či elektriny. Pôvodne predsedovia krajov navrhli, aby s presunom týchto peňazí na prevádzku museli súhlasiť aj odborári, tí však do tohto financovania zasahovať nechcú.

"Dnes myslím si, že sme zachránili asi 1 000 pedagógov v rámci obcí a miest, čo avizoval ZMOS, a rovnako sme zachránili pedagógov asi v 240 školách v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov," povedal Blanár. Toto kompromisné riešenie bude platiť dovtedy, kým nebude nový zákon o financovaní škôl, ktorý by mal platiť od budúceho roka.

S návrhom Blanára súhlasí aj minister školstva Dušan Čaplovič. "V súčasnej situácii sme chceli riešiť predovšetkým to, aby nezanikali školy, ktoré majú zlý vekový priemer učiteľov, vyššie tarifné platy," dodal Čaplovič. Výrazne sa podľa neho povýšilo postavenie riaditeľa školy.

Od januára platí nariadenie, podľa ktorého každá škola dostane celých sto percent peňazí na platy. Zriaďovatelia, ktorí dovtedy mohli presúvať desať percent peňazí na mzdy medzi jednotlivými školami vo svojej pôsobnosti, varovali pred prepúšťaním, ak sa situácia nezmení. Sú totiž napríklad školy s menším počtom detí a starším pedagogickým zborom, ktorým peniaze na mzdy chýbajú. Iné majú zase prebytok prostriedkov.

Blanár v parlamente navrhol zmenu v rámci novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá s financovaním škôl nesúvisí. Takáto novelizácia sa nepáči napríklad poslancovi za KDH Martinovi Froncovi.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte