Zmeny v príplatkoch

28.09.2010
Personalistika

Pedagogickému zamestnancovi a odbornému zamestnancovi, ktorý okrem pedagogickej činnosti alebo odbornej činnosti vykonáva špecializované činnosti, patrí príplatok za výkon špecializovanej činnosti.

Novela zákona o odmeňovaní priniesla so sebou od 1. novembra 2009 aj dva nové príplatky a niekoľko zmien v doterajších príplatkoch. Nové príplatky sú vyplácané v nadväznosti na zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch (vyplývajú z nového kariérového systému a výkonu špecializovaných činností pedagogických, prípadne odborných zamestnancov).

Špecializovanou činnosťou podľa zákona je činnosť:
• triedneho učiteľa,
• uvádzajúceho pedagogického a odborného zamestnanca.

Výkon uvedených špecializovaných činností je podľa § 32 zákona č. 317/2009 Z.z zabezpečovaný funkčným zaradením pedagogického zamestnanca do kariérovej pozície pedagogický zamestnanec špecialista alebo odborný zamestnanec špecialista.

Príplatky sú vyplácané za výkon špecializovanej činnosti, to znamená, že prv než zamestnávateľ začne zamestnancovi príplatok vyplácať, musí zamestnanca poveriť výkonom niektorej zo špecializovaných činností a určiť mu tak kariérovú pozíciu zamestnanca špecialistu. Poverenie by malo byť písomné, malo by obsahovať aj popis špecializovanej činnosti, ktorú bude zamestnanec vykonávať v súlade s príslušným paragrafom zákona č. 317/2009 Z.z. Poverenie slúži aj ako podklad na určenie príplatku a zakladá sa do osobného spisu zamestnanca.

Viac o zmenách v príplatkoch sa dozviete na konferencii ŠKOLA 2010/2011.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte