Zmena rozsahu pracovného času (tzv. „zníženie úväzku“)

24.09.2010
Personalistika

Čo robiť v situácii, keď jeden z účastníkov pracovného vzťahu chce obsah zmluvy zmeniť, napr. riaditeľ chce zmeniť učiteľovi rozsah pracovného času?

Pracovné podmienky dohodnuté v pracovnej zmluve medzi účastníkmi pracovného pomeru sú záväzné po celý čas jeho trvania.

Ako v spomínanom prípade postupovať?

Ku zmene z ustanoveného týždenného pracovného času na kratší (prípadne aj opačne) riaditeľ pristupuje napr. v situácii, ak sa zníži počet žiakov v škole a z toho dôvodu musí znížiť počet tried, čím sa zníži aj počet vyučovacích hodín, ktoré je podľa učebného plánu potrebné odučiť.

Zamestnávateľ môže túto situáciu riešiť dvomi spôsobmi:

•    znížiť počet učiteľov
•    alebo sa rozhodne namiesto výpovede z pracovného pomeru znížiť niektorým učiteľom úväzok – rozsah týždennej vyučovacej činnosti.

V takejto situácii dochádza v praxi pri postupe zamestnávateľa k najčastejších chybám.
Niektorí riaditelia škôl v septembri iba učiteľovi oznámia, že odučí menší počet vyučovacích hodín, a upravia mu plat vydaním nového oznámenia o výške a zložení funkčného platu. Aj keď Zákonník práce uvádza, že zamestnávateľ je povinný vyhotoviť zmenu pracovnej zmluvy písomne, v príslušnom ustanovení nie je uvedená sankcia neplatnosti tohto úkonu.

U zamestnanca, ktorý sa s takýmto postupom zamestnávateľa uspokojí a vykonáva prácu v zníženom rozsahu za menší plat, došlo k faktickej zmene pracovnej zmluvy.

Takýto postup zamestnávateľa je možný iba v prípade, ak sa zamestnanec proti postupu zamestnávateľa neohradí a akceptuje jeho rozhodnutie. Správne by mal riaditeľ oboznámiť učiteľa s vykonanou organizačnou zmenou a jej dôvodom a ponúknuť mu prácu na kratší pracovný čas (znížený úväzok). Ak zmenu prijme, uzatvoria účastníci dohodu o zmene pracovnej zmluvy. Ak, naopak, učiteľ ponúknutú zmenu neprijme, riaditeľ s ním môže skončiť pracovný pomer výpoveďou z dôvodu nadbytočnosti.

K „zníženiu úväzku“ môže dôjsť aj na základe žiadosti učiteľa, ak riaditeľ môže jeho požiadavke vyhovieť. Opätovne je potrebné zmenu riešiť písomnou dohodou o zmene pracovných podmienok. Nie je postačujúce, ak riaditeľ učiteľovi len oznámi, že so zmenou súhlasí, a upraví rozvrh jeho pracovného času.

Viac sa dozviete na odbornej konferencii ŠKOLA 2010/2011.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte