Zmena financovania môže mať na centrum voľného času likvidačný dopad

20.05.2010
Vzdelávanie a výchova

Novela Legislatíva SR o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú v stredu (19.5.) schválila vláda SR, dopadne na kremnické Centrum voľného času (CVČ) a na 80 percent ďalších centier na Slovensku likvidačne. Na stredajšom (19.5.) mestskom zastupiteľstve v Kremnici to uviedol riaditeľ tunajšieho CVČ Alfréd Haško.

Obce a mestá budú totiž od budúceho roka dostávať financie na záujmové vzdelávanie podľa počtu svojich obyvateľov vo veku päť až 14 rokov. Doteraz to bolo na základe počtu detí v CVČ a v školských strediskách záujmovej činnosti. Ako Haško pokračoval, prostriedky, ktoré kremnické CVČ podľa nového dostane, budú stačiť akurát na vykúrenie budovy. "Takže ostatní aj so mnou si dáme výpovede."
      
Haško upozornil, že podľa návrhu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na každé dieťa v CVČ je tiež prijatý nový koeficient. "V roku 2008 táto vláda znížila koeficient z 5 na 3,6 a dnešným (19.5.) rozhodnutím tento koeficient znížila na 1,1."
      
Ministerstvo financií zmenou vo financovaní záujmového vzdelávania reagovalo na podnet ZMOSu a na návrh ministerstva školstva. Podľa Haška chcel ZMOS riešiť zneužívanie doterajšieho systému. "Najmä súkromné CVČ, ktoré rástli ako huby po daždi, zneužili tento systém, pretože nebola dostatočná možnosť kontrolovať činnosť centier a na druhej strane ani účasť detí," dodal Haško. Podľa neho napríklad centrá zo stredného Slovenska si zriadili detašované pracoviská na Záhorí a mali v nich zapísané deti. Dostávali tak za ne peniaze bez ohľadu na to, či svoju činnosť vykonávali alebo nie.
      
Ako uviedla primátorka Kremnice Zuzana Balážová, systém, ktorý platil doteraz, mal nedostatky, ktoré ZMOS zrejme zmapoval a snažil sa ich riešiť. Mal to však urobiť inak. "Je otázka, či budú obce ochotné presunúť peniaze, ktoré dostanú na svoje deti, na tie základné umelecké školy (ZUŠ) alebo CVČ, ktoré tie deti navštevujú v iných obciach alebo mestách," povedala Balážová. Obáva sa, že dôjde ku kráteniu prostriedkov a zariadenia tak nebudú schopné existovať.
      
Podľa Haška asociácie, či už z CVČ alebo zo ZUŠ, čas na to, aby upozornili vládu na dopad tohto rozhodnutia, pravdepodobne prepásli. "Táto iniciatíva zo ZMOSu vyšla už vo februári a mohli sme urobiť oveľa viacej, mohli sme vládu informovať, aké to bude mať dopady," dodal Haško.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte