Združenie katolíckych škôl odmieta účasť na štrajku učiteľov

10.09.2012
Prevádzka školy

Združenie katolíckych škôl Slovenska odmieta účasť na štrajku zamestnancov školstva 13. septembra. Ako povedal pre agentúru SITA prezident združenia Ján Horecký, zásadný dôvod odmietnutia účasti na štrajku vychádza z pravdivého a hlbšieho pohľadu na túto vec.

„Každý štrajk je tým účinnejší, čím väčšiu nepríjemnosť čo najväčšiemu počtu dotknutých osôb spôsobí. Masa zasiahnutých ľudí vybudených k pozornosti spolu s médiami je najúčinnejším tlakom na politikov. Odmietame sa týmto spôsobom zachovať k našim deťom a rodičom,“ vyhlásil Horecký. Štrajk podľa neho nie je šport. Nestačí sa pridať k davu. „Je to osobný postoj a nezdá sa to byť postoj katolíckeho učiteľa alebo vychovávateľa - odísť od detí, aby mi zvýšili plat... Potom sa k nim vrátim. Každý z nás je slobodný a môže sa rozhodnúť pre iné povolanie, kde bude určite lepšie platený. A žiaľ, mnohí i musia opustiť naše krásne povolanie pre jeho materiálnu mizériu,“ upozornil. Horecký vyzval, aby sa z detí nerobili rukojemníci.

Ďalším dôvodom na odmietnutie štrajku podľa Horeckého je, že k štrajku či k jeho podpore pozýva Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy a KOZ aj Nové školské odbory. „Teda odborári, ktorí ešte pred letom požadovali od ministra Čaploviča a vlády zmenu zákona o financovaní školstva tak, aby sa zastavilo normatívne financovanie cirkevných a súkromných škôl, aby boli zo štátneho rozpočtu financované normatívne len verejné školy,“ povedal Horecký. Zároveň upozornil, že rodičia detí, ktoré chodia do cirkevných škôl platia dane, ale takýmto spôsobom by sa stali "druhotriednymi" občanmi.

Podľa prezidenta Združenia katolíckych škôl Slovenska platy zamestnancov v školstve sú škodlivo nízke. „Ochromovať školy reformami bez základných učebníc, nárastom administratívy, sprísňovaním pravidiel fungovania škôl a školských zariadení, zošnurovaním pomaly každého kroku kompetentných pedagogických zamestnancov a manažérov smernicami, normami a bujarou a meniacou sa legislatívou, je zlé a hlúpe,“ zdôraznil s tým, že toto chcú meniť priamo aktívnou účasťou na správe vecí verejných, vstupom do verejného dialógu so spoluobčanmi, médiami a politikmi.

Odborári zo Slovenska vyhlásili jednodňový výstražný štrajk na 13. septembra, podporu im vyjadrilo aj Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek či Nové školské odbory. Učitelia sa chystajú zatvoriť školy od 6:00 do 18:00 presne po roku od protestného stretnutia pred Úradom vlády SR. Rozhodli sa tak preto, že rokovania zástupcov zväzu s ministerstvom školstva ani za rok nepriniesli očakávané výsledky. Od protestnej akcie očakávajú najmä vyššie mzdy. Štrajk bude v materských, základných, stredných aj vysokých školách, kde majú odbory 50-tisícovú členskú základňu. Školy budú informovať rodičov o vyučovaní, respektíve jeho zrušení podľa počtu zamestnancov, ktorí sa na štrajku zúčastnia.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka cirkevné školy sú iný subjekt, nie sú v odboroch organizovaní, preto sa k ich postoju nebude vyjadrovať. Ondek reakciu Združenia katolíckych škôl Slovenska nevníma ako odvetu za požiadavku odborárov po nástupe novej vlády, aby boli neštátne školy financované inak ako štátne. „Určite nie, iné pravidlá sme žiadali pre neštátne školy a omylom sa tam dostali aj cirkevné školy. Z našej organizácie žiadna výzva proti cirkevným školám nikdy nevyšla," povedal pre agentúru SITA.

Zdroj: SITA

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte