Základné školy v týchto dňoch vítajú budúcich prvákov

21.01.2010
Prevádzka školy

Zástupcovia základných škôl, v ktorých sa vykonáva zápis detí do prvých ročníkov, sa v týchto dňoch zároveň snažia budúcich prvákov a ich rodičov bližšie zoznámiť aj s podmienkami pre vyučovací proces. Viaceré školské zariadenia dnes disponujú zmodernizovanými priestormi, ponúkajú vzdelávanie prostredníctvom interaktívnych tabúľ, nové vyučovacie predmety či školské pomôcky zdarma.

Cirkevná základná škola svätého Cyrila a Metoda v Snine začlenila do svojich učebných osnov pre prvákov aj dopravnú výchovu. Súčasťou areálu školy je jazdecký klub, kde sa budú najmenší školáci počas a po skončení vyučovania bližšie zoznamovať so životom koní a prírodovedou. Základná škola, ktorú v tomto roku navštevuje asi 220 detí, poskytne budúcim žiakom prvého ročníka bezplatne školské pomôcky v hodnote asi 30 eur. "Rozhodli sme sa, že potreby na písanie, kreslenie, maľovanie a pracovné zošity na všetky vyučovacie predmety poskytneme zdarma," priblížil riaditeľ školy Jozef Lojan, ktorý predpokladá, že od septembra sa v jej priestoroch otvorí pre najmladších žiakov prvého stupňa jedna trieda.
      Spomedzi všetkých základných škôl vo Vranove nad Topľou navštevuje najviac detí Základnú školu na sídlisku II. "Pre našich budúcich prvákov sú v týchto dňoch pripravené darčeky, ktoré vyhotovili naši žiaci," uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľa školy Helena Kajlová. Ako dodala, deti si zo zápisu odnesú aj omaľovánky, propagačné materiály sú určené pre rodičov, ktorí dostanú základné informácie o škole a o pomôckach potrebných pre vyučovací proces. V budúcom školskom roku by mali byť prváci rozdelení maximálne do štyroch tried, ktoré môže navštevovať asi 88 detí. "Od septembra je pre nich pripravený aj predmet spoločenskej výchovy o základných zásadách spoločenského správania, na ktorý bude v nasledujúcich rokoch nadväzovať mediálna výchova," uzavrela Kajlová.
      Základná škola na ulici Dargovských hrdinov v Humennom v tomto roku poskytuje vzdelávanie pre takmer 700 žiakov. Riaditeľ školy Miroslav Postihač predpokladá, že v budúcom roku zostanú počty žiakov zachované a ráta s otvorením minimálne troch tried prvákov, pre ktorých sú pripravené zaujímavé predmety. "Naši pedagógovia budú vyučovať napríklad tvorivé písanie a čítanie či matematiku hravou formou," priblížil riaditeľ školy.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte