Zábavná fyzika učiteľov bavila

08.05.2013
Vzdelávanie a výchova

Viac ako 300 učiteľov fyziky sa stretlo na siedmich seminároch, ktoré sa uskutočnili od 15. do 19. apríla 2013 v piatich krajských mestách Slovenska.

Cieľom seminára bolo ukázať učiteľom spôsob, akým možno urobiť hodinu fyziky zaujímavejšiu pre žiakov, a dokázať im, že fyzika nie je nezáživný predmet. Hlavnú časť semináru tvoril vstup lektorky PaedDr. Ľubomíry Valovičovej, PhD., z Katedry fyziky na Fakulte prírodných vied UKF v Nitre.

Prečo nie sú prírodné vedy medzi žiakmi populárne? Na to má lektorka dve odpovede: Je to vzor celebrít, ktoré svorne tvrdia, že v škole nemali radi matematiku, fyziku, chémiu či biológiu. Druhým dôvodom môže byť fakt, že mladí ľudia nevedia, na čo je veda vlastne dobrá, a tak majú pocit, že ju nepotrebujú.

Opak je však pravdou. „Veda je všade okolo nás, keby sme ju nemali, v zime by sme si na neposypaných chodníkoch rozbili ústa,“ glosuje Valovičová. Žiaľ, medzi ľuďmi prevláda názor, že vedu nepotrebujú. Európska komisia realizovala v roku 2005 prieskum – EÚ barometer, ktorý ukázal, že až neuveriteľných 48 % opýtaných Slovákov si myslí, že  k nášmu každodennému životu vedu nepotrebujeme. Ak si k tomu pridáte predsudok, že vedec je šedivý starý osamelý pán a netuší, či je ráno alebo večer, obrázok máte dokonalý.

Na druhej strane treba povedať, že chyba je na oboch stranách – pracovníci výskumu a vývoja si neuvedomujú potrebu komunikácie s verejnosťou, čím sa bariéra zväčšuje ešte viac. Najväčšiu časť vystúpenia doktorky Valovičovej tvorili experimenty. Prostredníctvom nich všetci účastníci videli, že fyzika je kúzelná, zábavná a, samozrejme, dokáže naučiť.

Ukážkou, že niekedy stačí deti zaujať, bol experiment vytvorený podľa myšlienky Járy Cimrmana, že najlepší spaľovací motor je ten, čo sa spaľuje. Lektorka garantuje, že ak pred zrakmi žiakov spálite nákres spaľovacieho motora, získate si ich pozornosť. A to bez toho, aby tento experiment mal didaktickú hodnotu.

Samozrejme, ešte lepšie sú tie experimenty, ktoré zaujmú a zároveň dokážu fyzikálne vlastnosti. Vytvorte si CD alebo DVD „nosič“ – na CD/DVD pripevnite povrázky, vložte doň pohár s vodou, pridajte krátky príbeh a na záver ho roztočte. Pri otáčavom pohybe pôsobí na vodu v pohári odstredivá sila, vďaka nej sa voda udrží v pohári a nevyleje sa von. Je zaručené, že žiaci sa zasmejú a už navždy budú vedieť, čo spôsobuje odstredivá sila.

Pred Vianocami môžete žiakom ukázať vosk vo svojich troch skupenstvách tak, že zapálite sfúknutú sviečku bez dotyku zápalky. Jav je možné využiť na demonštráciu vlastností plynov alebo ako ukážku premeny látok na jednotlivé skupenstvá. Možno sa tiež po Vianociach dozviete, že rozbaľovanie darčekov sa posunulo v rodinách o pár minút, lebo aj otecko aj dedko si chceli vyskúšať, či to naozaj funguje. A na sfúknutie sviečky pokojne použite zvukovú vlnu zo zvukového dela a na druhý deň máte v škole celú plejádu vlastnoručne vyrobených zvukových diel.

Okrem toho mohli účastníci vidieť, ako sa dá dostať bez násilia varené vajíčko do mliekovej fľaše a von z nej − ako dôkaz podtlaku a pretlaku, že na indukčnom variči možno rozsvietiť žiarovku, že pohár s vodou udrží papier, ako sa dá pomocou vody zmrštiť plechovka, ako dokážeme, že plyny sú tekuté a deliteľné, a mnoho ďalšieho.

Jednotlivé experimenty je možné využiť na hodinách fyziky a bez problémov ich zaradiť do jednotlivých tematických okruhov, ako ich uvádza Štátny vzdelávací program. Väčšina experimentov bola pripravená pomocou jednoduchých, lacných a ľahko dostupných pomôcok.

V druhej časti školenia odborný konzultant nakladateľstva Raabe ukázal, čo robiť, ak na experiment nemáte dosť času alebo prostriedkov a predstavil komplexnú prípravu na vyučovacou hodinu fyziky – metodický materiál pre učiteľa a pracovné zošity pre žiakov.

Na záver prebehlo žrebovanie o zaujímavé ceny a pozvánka na akciu, ktorá má poukázať na potrebu popularizácie vedy v medzinárodnom meradle – na konferenciu Čaro vedy sa začína v škole, ktorá sa uskutoční 21. júna v Bratislave.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte