Výpoveď daná zamestnávateľom z dôvodu nadbytočnosti

20.12.2010
Personalistika

Jedným z najčastejších dôvodov výpovede nielen v školách, ktorý zamestnávatelia používajú ako dôvod skončenia pracovného pomeru so zamestnancom, je skončenie pracovného pomeru výpoveďou z dôvodu nadbytočnosti. Ako vymedziť dôvod výpovede a kedy ide naozaj o nadbytočnosť?

Pracovný pomer možno skončiť na základe dvojstranného právneho úkonu zamestnávateľa a zamestnanca – dohodou o skončení pracovného pomeru (§ 60 Zákonníka práce) alebo jednostranného právneho úkonu zamestnávateľa – výpoveďou (§ 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce).

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi školy výpoveď iba z dôvodov ustanovených v Zákonníku práce (v § 63 Zákonníka práce). Dôvod výpovede sa musí vo výpovedi skutkovo vymedziť tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, inak je výpoveď neplatná. Dôvod výpovede nemožno dodatočne meniť.

Zamestnávateľ teda môže dať zamestnancovi výpoveď z dôvodu, že sa stane nadbytočným, vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o:
•    zmene jeho úloh,
•    zmene technického vybavenia,
•    znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce,
•    iných organizačných zmenách.

Podmienkou uplatnenia tohto výpovedného dôvodu je organizačná zmena u zamestnávateľa, nadbytočnosť zamestnanca a príčinná súvislosť medzi organizačnou zmenou a nadbytočnosťou zamestnanca.

O nadbytočnosť ide vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať prácami dohodnutými v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ naďalej nepotrebuje práce vykonávané zamestnancom, a to buď vôbec, alebo v pôvodnom rozsahu. K nadbytočnosti môže dôjsť aj vtedy, ak zamestnávateľ zvyšuje celkový počet zamestnancov. Dôležitá je skladba zamestnancov podľa profesií a kvalifikácie. Napríklad pri nedostatku určitej profesie zamestnávateľ zvyšuje počet zamestnancov, ale pri inom druhu profesie má nadbytok, a preto počet zamestnancov znižuje.

Pri preskúmavaní uvedeného výpovedného dôvodu súd zisťuje, či ide o zmenu úloh zamestnávateľa, zmenu technického vybavenia alebo iné organizačné zmeny, či sa stal zamestnanec nadbytočným a či je daná príčinná súvislosť medzi nadbytočnosťou zamestnanca a organizačnými zmenami. Medzi organizačnou zmenou zamestnávateľa a nadbytočnosťou zamestnanca musí byť príčinný vzťah, ktorý v prípade súdneho sporu preukazuje zamestnávateľ.

Uplatnenie uvedeného dôvodu je možné vtedy, keď sa o organizačnej zmene rozhodne. O organizačnej zmene je nutné rozhodnúť čo najskôr, aby bol dostatočný časový priestor na uplatnenie výpovede a na uplatnenie výpovednej doby.

Výpoveď z pracovného pomeru pre nadbytočnosť je neplatná, ak na jej základe bol pracovný pomer zamestnanca skončený skôr než v pracovnom dni predchádzajúcom dňu, v ktorom nastáva účinnosť organizačných zmien, o ktorých rozhodol zamestnávateľ alebo príslušný orgán.

Viac sa dočítate v publikácii Personalistika v práci riaditeľa školy.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte