Vieme, aké knihy frčia u stredoškolákov

09.04.2014
Vzdelávanie a výchova

Hry o život a Harry Potter 1. Tieto dve knihy sa delia o prvú priečku v počte esejí v súťaži Vráťme knihy do škôl, ktorú podporilo aj odborné nakladateľstvo Raabe. To znamená, že zapojení stredoškoláci čítali práve tieto diela a napísali o nich najviac príspevkov. Za nimi nasleduje legendárny Malý Princ a Púštny kvet.

Napínavé Hry o život od Suzanne Collinsovej sú trilógiou plnou napätie, intríg, aj lásky. Študenti o nich napísali až 36 esejí, čo je rovnaký počet ako pri knihe Harry Potter 1. Čarodejnícke príbehy z pera Joanne K. Rowlingovej zrejme stále patria k najobľúbenejším, a to nielen u detí, ale čítajú ich aj dospeláci. Zo štatistiky súťaže Vráťme knihy do škôl tiež vyplýva, že mladí si radi prečítajú aj knihy slovenských autoriek. Napríklad medzi ženskými spisovateľkami skončila na prvom mieste J. K. Rowlingová, ale druhá priečka patrí Slovenke Enji Rúčkovej a štvrtá Zuzane Šulajovej. Medzi mužskými autormi študentov najviac zaujali knihy amerického autora Johna Greena alebo nórskeho spisovateľa Jo Nesbo.

Celoslovenská súťaž Vráťme knihy do škôl prebiehala už tretí rok. Tento rok prišlo organizátorom až 2 746 esejí, čo je o 125 % viac ako vlani (minulý rok to bolo 1219 príspevkov). Do projektu sa zapojili študenti z celého Slovenska, ale výrazne aktívnejší boli mladí z Bratislavského kraja, ktorí poslali až 837 esejí (31 % z celkového počtu zapojených). Novinkou súťaže bolo tento rok aj ocenenie najaktívnejších škôl, z ktorej sa zapojilo najviac študentov. V tejto kategórii nakladateľstvo Raabe venovalo odbornú literatúru pre manažment škôl a literatúru pre pedagógov.

Raabe zároveň aktívnych učiteľov a iných pedagogických zamestnancov pozýva na medzinárodnú odbornú konferenciu Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko. Konferencia sa uskutoční v dňoch 5. – 6. 6. 2014 v Bratislave a prináša prednášky renomovaných odborníkov, workshopy, semináre ako aj okrúhle stoly s cieľom rozvíjania diskusií a vzájomného dialógu. Súčasťou podujatia bude aj „kúzelný“ večerný program s prekvapením v hoteli Saffron. Záujemcovia sa do konca apríla môžu prihlásiť za zvýhodnený poplatok 30 €.
Neváhajte, pre viac informácii kliknite TU

Zdroj: Školský portál

 

Rebríček TOP 15 kníh (v zátvorke je počet esejí o danej knihe):

Hry o život (36)
Harry Potter 1 (36)
Malý princ (30)
Púštny kvet (30)
Anna zo zeleného domu (29)
Na vine sú hviezdy (26)
Džínsový denník (20)
Hobbit (19)
Peter a Lucia (19)
Päťdesiat odtieňov sivej (15)
Eragon (15)
Starec a more (13)
Chatrč (12)
Čo koho do toho (12)
Tri gaštanové kone (11)

TOP spisovateľka

J. K. Rowlingová
Enja Rúčková
Waris Dirieová
Zuzana Šulajová
Stephanie Meyerová

TOP spisovateľ
John Green
Jo Nesbo
Christopher Paolini
J. R. R. Tolkien
Paulo Coelho

Zdroj: Internetové kníhkupectvo ABC knihy.sk

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte