V triede je dôležitý každý, hlása projekt Supertrieda

20.02.2014
Vzdelávanie a výchova
Škola a rodina

Všetci v triede sú dôležití a potrební. To je hlavná myšlienka projektu Supertrieda, ktorý beží na Slovensku už deviaty rok. „Supertrieda je prevenciou pred šikanou na školách, deti vychováva a vzdeláva, aby boli na jednej strane silné osobnosti, ale aby dokázali spolupracovať s inými,“ hovorí o projekte jeho koordinátor Ľuboš Zaťko.

Podľa štatistík len štyri percentá detí sú tzv. talenty. Opakovane ich posielajú na súťaže a reprezentujú školu či obec. Cieľom projektu Supertrieda je podporiť aj zvyšných 96 percent detí a dokázať, že každé z nich má na niečo predpoklady. Ide o modelový projekt Európskej únie, ktorý prebieha v rôznych štátoch a vznikol na Slovensku. Supertrieda je vlastne súťažou pre deti v umeleckých aktivitách pre základné i stredné školy. Deti počas školského roka vymýšľajú scenáre, skladajú melódie, texty, spievajú, hrajú na hudobných nástrojoch, tancujú či pripravujú celé dramatické predstavenia. Triedy sa potom stretnú na súťaži a predvedú, čo si pripravili. „Cieľom je, aby sa deti k sebe dobre správali, aby sme kultivovali vzťahy medzi nimi, aby spolupracovali,“ hovorí koordinátorka projektu Martina Bodnárová. „ Supertrieda je hudobná, výtvarná, dramatická aktivita, ktorá pre deti pôsobí ako hra, ale vychováva a integruje,“ dopĺňa Zaťko. Ide o dobrovoľnú aktivitu, ak sa však už trieda rozhodne do projektu zapojiť, musia tak urobiť všetci v kolektíve. So žiakmi učitelia pracujú na rôznych predmetoch, nielen v rámci umeleckých aktivít, ale napríklad aj na slovenčine, angličtine či prírodovedných predmetoch. Tvorcovia projektu spolupracujú aj s vysokými školami, napríklad aj s pedagogickou fakultou v Bratislave. „Vysokoškoláci chodia k učiteľom a robia asistentov tam, kde sa robí supertrieda,“ hovorí Bodnárová. Pre učiteľov v rámci projektu pripravujú aj workshopy o tom, ako s deťmi tvorivo pracovať.
Projekt sa rozšíril nielen na klasické školy, ale aj do špeciálnych škôl, do miest, kde žijú sociálne znevýhodnené deti, aj do reedukačných centier. Počas deviatich ročníkov sa doň zapojilo viac ako 26 000 detí.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte