V detskom domove v Kolárove zaznamenali epidémiu novej chrípky

07.12.2009
Vzdelávanie a výchova

V detskom domove v Kolárove v okrese Komárno ochorelo 30 detí na novú chrípku. U dvoch detí bola laboratórne potvrdená chrípka typu A(H1N1). V Nitrianskom kraji museli počas tohto týždňa pre zvýšený výskyt chorobnosti prerušiť výchovno-vzdelávací proces v 16 materských, 12 základných a štyroch stredných školách. Ochorenia majú charakter lokálnych epidémií.

Zdravotníci v Nitrianskom kraji zaznamenali počas tohto týždňa pokles chorobnosti na akútne respiračné ochorenia. Napriek tomu sa oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšil počet ochorení na chrípku. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre eviduje počas tohto týždňa 14.951 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo je o 10,7 percenta menej ako v minulom týždni. Chrípka a chrípke podobné ochorenia majú na celkovom počte ochorení podiel 28,5 percenta, čo predstavuje 4263 ochorení. Oproti minulému týždňu sa tento podiel zvýšil o 2,3 percenta.

Akútne respiračné ochorenia postihli najmä deti vo vekovej kategórii do päť rokov a skupinu šesť až 14-ročných detí. Komplikovaný priebeh ochorení hlásili lekári u 465 osôb, čo predstavuje 3,1 percenta z celkového počtu hlásených ochorení. Až polovicu komplikácií spôsobili sínusitídy, približne štvrtinu pneumónie a štvrtinu otitídy.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte