Učiteľky MŠ sa oboznámili s možnosťami informačnej techniky

26.02.2010
Vzdelávanie a výchova
Prevádzka školy

S cieľom priblížiť pedagógom možnosti využívania počítačov a ďalších digitálnych technológií vo výchovno-vzdelávacej činnosti v materských školách na Slovensku sa dnes v Prievidzi uskutočnila celoslovenská odborná konferencia na tému Moderné vzdelávanie v materskej škole.

Zúčastnilo sa na nej takmer 400 učiteliek MŠ a vedúcich pracovníkov školstva. Záštitu nad podujatím prevzal podpredseda vlády SR a minister školstva Ján Mikolaj. Ministerstvo totiž už od mája minulého roka realizuje Národný projekt vzdelávania učiteliek MŠ, ktorého cieľom je zvýšiť ich digitálne kompetencie, teda odstraňovať digitálnu negramotnosť pedagógov predškolských zariadení, konštatovala vedúca oddelenia MŠ a školských zariadení ministerstva Viera Hajdúková. Jeho súčasťou je aj vybavenie všetkých MŠ vhodnou počítačovou technikou, multifunkčnými zariadeniami, digitálnymi fotoaparátmi, didaktickými elektronickými hračkami, ako je napríklad robotická včela, MP3–prehrávačmi a televízormi a podobne.
      
Rozvoz sa začal v januári tohto roka a do konca budúceho týždňa už budú uvedenou technikou vybavené všetky predškolské zariadenia, bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom, teda aj súkromné a cirkevné MŠ. Ministerstvo školstva na tento účel vyčlenilo viac než osem miliónov eur. Nasledovať bude vzdelávanie učiteliek, ako majú túto technológiu využiť, dodala Hajdúková. Konferencia v Prievidzi je podľa nej akýmsi prológom vzdelávacieho cyklu.

Profesor Ivan Kalaš z Katedry základov a vyučovania informatiky Univerzity Komenského v Bratislave vo svojom vystúpení zdôraznil, že národný projekt nie je zameraný na učenie detí základom informatiky a práce s počítačom, ale aby sa učiteľky v MŠ naučili, ako túto techniku čo najlepšie využívať v pedagogickom procese a tak ho skvalitňovať. V predškolskom veku sa totiž deti najviac naučia, objavujú svet a informačné technológie sú na to veľmi vhodné, uviedol Kalaš.

V závere konferencie prezentovali učiteľky šiestich MŠ z Prievidze svoje doterajšie skúsenosti s využívaním počítačov a tiež niektoré edukačné softvéry. Patria totiž medzi prvé predškolské zariadenia, ktoré s pomocou mesta ako zriaďovateľa začali využívať výpočtovú techniku už pred tromi-štyrmi rokmi.

Podujatie okrem Ministerstva školstva SR zorganizovala aj Spoločnosť pre predškolskú výchovu, Krajský školský úrad v Banskej Bystrici, Združenie miest a obcí Slovenska a mesto Prievidza.

Zdroj: TASR

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte