Tisícky detí prišli o krúžky, tvrdí asociácia súkromných škôl

28.11.2013
Vzdelávanie a výchova

Zmena zákona o financovaní škôl a školských zariadení spôsobila, že dramaticky klesol počet detí, ktoré môžu navštevovať popoludňajšie krúžky, hovorí prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení SR Saskia Repčíková. Podľa nej o krúžky prišlo 124 336 detí.

"V septembri 2012 bolo do krúžkov v centrách voľného času a školských strediskách záujmovej činnosti zapísaných 291 146 žiakov," hovorí Repčíková. O rok neskôr, po zmene zákona a po tom, čo sa školské strediská záujmovej činnosti povinne transformovali na centrá voľného času, klesol počet žiakov zapísaných na krúžky v centrách na 166 810 žiakov, dodáva. Prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení čerpala z údajov Ústavu informácií a prognóz v školstve, ktorý každoročne k 15. septembru zbiera a zverejňuje údaje o školách a školských zariadeniach. Z viac ako 120-tisíc detí, ktoré prišli o krúžky, je podľa Repčíkovej približne 50-tisíc v súkromných centrách. Zároveň o viac ako polovicu klesol aj počet vedúcich krúžkov, ktorí tak prišli o zamestnanie, dodáva prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení.

Pokles počtu detí zapríčinila podľa predsedníčky Asociácie centier voľného času SR Marty Hanečákovej jednoznačne nová legislatíva. Od 1. januára tohto roka nedostávajú peniaze na krúžky obce, kde deti centrá navštevujú, ale tie, kde majú deti trvalý pobyt. Mesto či obec sa potom rozhodne, či pošle peniaze centrám v iných obciach, kde ich deti trávia čas. Centrá upozorňovali na to, že sa tak k nim dostane menej peňazí, čo sa môže podpísať pod prepúšťanie zamestnancov či dokonca zánik centra. Okrem toho, na dieťa v centre voľného času prichádza o dve tretiny menej peňazí ako v minulom roku, dotácia klesla po zmene koeficientu zo 190 eur na 65 eur na dieťa.

Obce a samosprávy, ktoré po novom dostávajú peniaze na záujmovú činnosť detí, hoci v obci či meste žiadnu nemajú a nezriaďujú ani centrum voľného času, odmietli totiž prostriedky na záujmovú činnosť poskytnúť, upozorňuje Hanečáková. Súkromné centrá voľného času museli pre nedostatok peňazí vo viacerých regiónoch obmedziť alebo úplne zastaviť prevádzku, dodáva Saskia Repčíková.

Riešením sú podľa nej vzdelávacie poukazy. Peniaze by sa cez nich dali účelovo viazať na voľnočasovú záujmovú činnosť, ktorú vedú kvalifikovaní ľudia v školách a školských zariadeniach zaradených do siete ministerstva školstva, hovorí Repčíková. Túto úpravu navrhli cirkevní a súkromní zriaďovatelia a pripravili aj návrh zmeny zákona v tomto znení. Vzdelávacie poukazy dostáva každý rodič na dieťa do 15 rokov a môže ich uplatniť v základnej umeleckej škole alebo centre voľného času a majú hodnotu 29 eur. Zlúčením čiastky zo vzdelávacieho poukazu a čiastky, ktorú na dieťa posiela obciam štát, čo je približne 65 eur, by hodnota poukazu vzrástla podľa nej na takmer 100 eur na dieťa, čo by centrám finančne pomohlo.

"Nový zákon o financovaní škôl a školských zariadení predložil minister Dušan Čaplovič ako prvý hneď po svojom nástupe v roku 2012. Pri jeho predkladaní v pléne NR SR sľúbil nápravu v prípade, že zákon prinesie pokles zapojenosti detí do záujmovej činnosti. Je preto najvyšší čas s nápravou začať," dodáva prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení. Ministerstvo však už avizovalo, že zatiaľ sa zmena financovania nechystá. Dôvod na to nevidí, keďže podľa rezortu zaniklo od začiatku tohto roka, teda od zavedenia kritizovaného financovania, 30 centier voľného času, no vzniklo ich 40. Hanečáková si však myslí, že vyšší počet vzniknutých centier ako zaniknutých podľa nej môže súvisieť so zmenou v zákone, podľa ktorej sa strediská záujmovej činnosti len transformovali na centrá voľného času.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte