Študenti Katolíckej univerzity budú v rámci pedagogickej praxe využívať Interaktívnu knihu

24.02.2012
Vzdelávanie a výchova

Vo februári sa uskutočnilo stretnutie zástupcov Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku a nakladateľstva Dr. Josef Raabe Slovensko, s. r. o. ohľadom spolupráce pri tvorbe metodických materiálov pre učiteľov základných škôl a osemročných gymnázií a pracovných zošitov pre žiakov - Edícia Interaktívna kniha.

Na úvod stretnutia predstavila Mgr. Jana Chomistová, riaditeľka nakladateľstva RAABE, spoločnosť avšak dôraz kládla na výhody Edície Interaktívna kniha, ktoré nakladateľstvo vydáva od roku 2011. Zdôraznila, že zámerom metodických materiálov a pracovných zošitov je prepájať tlačené slovo s digitálnou audiovizuálnou formou, čo pomáha učiteľom motivovať žiakov a zároveň im výrazne ušetrí čas i finančné prostriedky. Metodické materiály obsahujú komplexnú prípravu učiteľa rozdelenú na jednotlivé učivá, pričom každé učivo obsahuje množstvo námetov a spôsobov, ako ho učiť v každej fáze hodiny. Pracovné zošity pre žiakov presne korešpondujú s metodickými materiálmi. Mgr. J. Chomistová ešte vyzdvihla cieľ pracovných zošitov, ktorým bolo vytvorenie širokej škály aktivít, úloh a cvičení, s ktorými by učenie bolo pre žiaka oveľa zaujímavejšie a ľahšie. Žiak tak v spracovaných materiáloch dokáže nájsť všetko, čo ho zaujíma a môže uplatniť svoje vedomosti nielen v škole, ale aj v reálnom svete.

Mgr. Alexandra Janigová, projektová manažérka Edície, ďalej odprezentovala štruktúru Edície Interaktívna kniha. Metodické materiály majú lístkovnicovú väzbu, ktorá umožňuje pedagógom dopĺňať informácie podľa svojho výberu. Ku každej téme sa v metodikách nachádzajú prílohy a testy. Prepojenie s digitálnym obsahom Planéta vedomostí je v metodike prostredníctvom kódov, ktoré sa zadávajú na portáli naucteviac.sk. Pracovné zošity pre žiakov obsahujú všetky témy a sú rozdelené podľa ročníkov. Obsah učiva spĺňa platné vyučovacie štandardy.

Záver stretnutia patril profesorovi Igorovi Černákovi, vedúcemu Katedry informatiky PF KU, ktorý navrhol využitie Edície Interaktívna kniha v rámci pedagogickej praxe študentov KU na základných školách a osemročných gymnáziách. Pani Ing. Janka Majherová odporučila dohodnúť s cvičnými učiteľmi PF KU možnosť použiť túto Edíciu aspoň v jednom učive podľa technických možností školy, pri ktorej by študenti univerzity získavali spätnú väzbu. Názory a pripomienky používateľov budú pre nakladateľstvo kľúčovými východiskami pri tvorbe a výrobe ďalších učebných materiálov.

dn

Edícia Interaktívna kniha >>

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte