STU cez univerzitný portál zapojí do rozhodovania aj akademikov

04.10.2011
Prevádzka školy

Slovenská technická univerzita (STU) sa zaradila medzi deväť európskych univerzít, na ktorých dnes uviedli do prevádzky sieť deviatich univerzitných portálov.

Tieto tzv. eParticipation portály ponúkajú členom akademickej obce a tzv. „stakeholderom“ vysokoškolského vzdelávania, teda špecialistom v určitej profesijnej oblasti, podieľať sa na procesoch rozhodovania v súvislosti s prioritami tzv. Bolonského procesu. V rámci celoeurópskeho projektu MyUniversity sa tak STU stáva súčasťou siete univerzít, ktoré takto zapoja členov svojej akademickej obce do rozhodovacích procesov na škole.

Portály poskytujú vedeniu univerzít možnosť intenzívne v reálnom čase komunikovať so „steakholdermi“ na všetkých týchto školách a zároveň poskytovať informácie národným a európskym asociáciám, ktorých sú členmi. Výsledkom takejto vzájomnej aktívnej a verejnej komunikácie je zapojenie akademickej obce na univerzitnej, národnej až európskej úrovni do rozhodovacích procesov na univerzitách. Študenti a učitelia tak majú možnosť spolupodieľať sa na konečných rozhodnutiach svojej univerzity.

Projekt MyUniversity sa spustil v októbri 2010. Jeho cieľom je demonštrovať, ako môžu univerzity využívať špecifické eParticipation nástroje za účelom zapojenia členov akademickej obce a stakeholderov vysokého školstva do transparentných rozhodovacích procesov na lokálnej, regionálnej, ako aj európskej úrovni. V súčasnosti je podporovaný z prostriedkov Európskej komisie a zahŕňa 13 partnerov zo siedmich členských štátov EÚ, konkrétne Belgicka, Bulharska , Grécka, Litvy , Slovenska, Španielska a Švédska.

Zdroj: SITA (Trnavské noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte