Stanovisko Raabe k Planéte vedomostí

13.10.2011
Vzdelávanie a výchova

Stanovisko nakladateľstva RAABE k rozhodnutiu MŠVVaŠ SR o nekúpení digitálneho obsahu Planéta vedomostí do škôl.

Vážení riaditelia, učitelia, rodičia,

určite ste v posledných dňoch zaregistrovali rôzne informácie o digitálnom obsahu Planéta vedomostí a rozhodnutie MŠVVaŠ SR o nekúpení tohto obsahu pre školy. Zrejme sa sami seba pýtate, čo to vlastne má znamenať a aké dôsledky to bude pre vás mať.

Najprv je dôležité povedať, že nás vôbec nemrzí rozhodnutie ministerstva školstva, ale mrzia nás informácie, ktoré kompletne spochybnili vašu a našu prácu s týmto obsahom a jeho prínos pre vyučovací proces. Sme toho názoru, že žiadna pomôcka nikdy nezastúpi učiteľa a jeho významnú funkciu vo výučbe. Učiteľ je a bude hybnou silou premeny informácie na vedomosť. Ale bez ukážok, bez názornosti, bez učebných zdrojov je aj pre učiteľa veľmi ťažké posunúť sa od frázy: „Predstavte si, žiaci..“ k svojmu cieľu, k pojmom, súvislostiam, javom a vedomostiam.

Obsah Planéty vedomostí považujeme za nenapodobiteľný a obohacujúci zdroj informácií, ktorý v súčasnej dobe predstavuje jednu z najmodernejších učebných pomôcok pre učiteľa vôbec. Je implementovaný a používaný v 25 krajinách sveta v šiestich jazykových mutáciách.

Vieme, že vaša súčasná situácia je v mnohých školách ťažká. Je totiž bežné, že nemáte knihy a ani zošity pre vašich žiakov, prácne hľadáte, zbierate, kopírujete materiály. Aby sme vám túto situáciu uľahčili, pripravili sme pre vás metodické prípravy a pracovné zošity v piatich prírodovedných predmetoch, ktorých pridanou hodnotou je možnosť priameho prepojenia jednotlivých učív na digitálny obsah Planéta vedomostí. Mnohí z vás sa s nimi mali možnosť stretnúť na našich otvorených hodinách po celom Slovensku.

Sme nesmierne radi, že pripravené metodiky a zošity sa u vás stretli s pozitívnou odozvou a veríme, že ich s obľubou budete používať aj naďalej. Chceme vám povedať, že sa vždy budeme snažiť napĺňať vaše potreby, a že v spolupráci so spoločnosťou AGEMSOFT, a. s. budeme  pokračovať aj v budúcnosti. S jej súhlasom používame obrázky a odkazy na digitálny obsah Planéta vedomostí v našich publikáciách, čím umožňujeme učiteľom viesť hodinu interaktívne.

Tí z vás, ktorí sa už rozhodli a aj tí, ktorí sa ešte len rozhodnú pracovať s našimi prípravami na hodinu a s našimi pracovnými zošitmi pre žiakov, dostanú s tlačenými materiálmi aj bezplatný prístup k digitálnemu obsahu Planéta vedomostí.

Nakladateľstvo Raabe už teraz pripravuje pracovné zošity pre ďalšie ročníky, spracováva metodické prípravy pre ďalšie predmety a vytvára edície monotematických riešení problémových situácií v školstve. Ďakujeme vám za dôveru a držíme vám palce v začatom boji nastoľovania zmien v slovenskom školstve!

Srdečne, s úctou

Mgr. Jana Chomistová
výkonná riaditeľka Dr. Josef Raabe Slovensko, s. r. o.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Dobrý deň,
ďakujem za krásny mail, držím palce Planéte vedomostí, je úžasná. Želám veľa pracovných úspechov!!!

Alena Hronská
Bratislava

Som Vašou fanúšičkou - prajem veľa úspechov.
PaedDr. Dana Šlégerová, riad. ZŠ Opoj

Ďakujem, veľmi ma to mrzí ,že to neprešlo!!! Bell

Dakujem Vam. Obdivujem Planetu vedomosti. Drzim palce vo Vasej dalsej praci.
Jana Novicka

Dobrý deň,
myslím si, že niektoré rozhodnutia sa robia unáhlene a nepremyslene. Vaša práca na tomto programe je obdivuhodná a myslím si, že mnohým učiteľom v náročnej práci pomohla a stále pomáha. Tiež som sa zaregistrovala, ale nakoľko ja učím odborné strojárske predmety na strednej odbornej škole. Na odborné predmety - technické kreslenie, strojníctvo, strojárska technológia, programovanie CNC, automatizácia a iné som tu zatiaľ nič nenašla. Bola by som rada, keby ste sa venovali aj takýmto predmetom. Stále na škole používame staré knihy, lebo nemáme a a ani nie sú. Privítala by som aj takéto učivo v digitálnej forme.
Ale našla som si tu mnohé podnetne veci ku triednictvu. Ďakujem a vám želám veľa síl pri vašom tvorivom úsilí.

Figurová

Dobrý den,
dakujem za obsiahlu informaciu a zelam vela uspechov.
Kovacova