Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach

16.07.2012
Vzdelávanie a výchova

Ktoré údaje by mala správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach obsahovať? Akým procesom prechádza od jej vypracovania až po jej zverejnenie?

Povinnosť spracúvať správy o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach (ďalej len „správa o VVČ“) je legislatívne stanovená od roku 2004, keď nadobudol účinnosť zákon č. 596/2003 Z. z. Ale až s účinnosťou od 1. februára 2006 platí vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 9/2005 Z. z. o štruktúre a obsahu správ o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení (ďalej vyhláška č. 9/2005 Z. z.), ktorou je stanovená štruktúra a obsah správ o VVČ škôl a školských zariadení.

Ministerstvo školstva vydalo Metodické usmernenie č. 10/2006-R z 25. mája 2006 k vyhláške č. 9/2006 Z. z. o štruktúre a obsahu správ o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení, podľa ktorého pri zostavovaní správy o VVČ majú povinnosť postupovať všetky školy a školské zariadenia zaradené v sieti škôl a školských zariadení, okrem zariadení školského stravovania.

Škola, v ktorej sú zriadené súčasti školy (napr. ZŠ s MŠ), spracúva len jednu správu o VVČ, ktorú riaditeľ v súlade so zákonom č. 596/2003 Z. z. predkladá zriaďovateľovi na schválenie a rade školy na vyjadrenie.

Obsah, ktorý musí obsahovať každá správa o VVČ, určuje § 2 ods. 1 písm. a) – p) Legislatíva č. 9/2006 Z. z. Nemenej podstatným obsahom správy o VVČ, aj keď nie povinným (lebo správa o VVČ tieto informácie môže, ale nemusí obsahovať), sú aj informácie o oblastiach uvedených v § 2 ods. 2 písm. a) – d) Legislatíva č. 9/2006 Z. z.

Správu o VVČ predkladá riaditeľka po jej prerokovaní v pedagogickej rade (v zápisnici z pedagogickej rady musí byť o tom zmienka) na vyjadrenie rade školy do 15. októbra. Zriaďovateľovi školy ju na schválenie predkladá do 31. októbra spolu s vyjadrením rady školy. Rozsah ani obsah vyjadrenia rady školy nie je upravený žiadnym právnym predpisom. Znamená to, že vyjadrenie rady školy môže byť aj stručné – napr.: „beriem na vedomie“, „súhlasím s obsahom“ atď. alebo aj obšírne.

Tak, ako nie je legislatívne upravený obsah ani rozsah vyjadrenia rady školy, tak nie je upravený ani obsah a rozsah aktu schválenia správy zriaďovateľom. Má sa tak udiať preukázateľným spôsobom (t. j. písomne).

V prípade, ak má zriaďovateľ výhrady k obsahu správy o VVČ, môže požiadať Štátnu školskú inšpekciu o posúdenie týchto výhrad. Posudzovanie opodstatnenosti výhrad zriaďovateľa voči obsahu správ o VVČ posudzuje len Štátna školská inšpekcia, ktorá ako jediná má túto kompetenciu ustanovenú v § 5 ods. 8 zákona č. 596/2003 Z. z. V prípade, ak má materská škola zriadenú internetovú stránku, zverejňuje na nej riaditeľka materskej školy správu o VVČ najneskôr do 31. decembra.

Podrobnejšie informácie nájdete v publikácii
Právne správne.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte