Splnomocnenec Pollák: Stavať školy v osadách je chyba

09.05.2014
Vzdelávanie a výchova

V Stráňach pod Tatrami a v Krížovej Vsi v okrese Kežmarok v stredu slávnostne otvorili nové osemtriedne modulové školy v rómskych osadách. „Vminulom roku sme sľúbili, že vyriešime problém v niektorých obciach, kde problém pretrvával dve desaťročia. K dnešnému dňu nám fungujú tri školy,“ uviedol počas slávnostného otvorenia školy v Stráňach pod Tatrami prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák.

Na otvorení školy sa zúčastnil aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý na jednej strane privítal riešenie problémov s nedostatkom priestorov na vyučovanie, na druhej strane však označil stavanie škôl priamo v osadách za obrovskú chybu.
  
„Dobudúcna nebudeme pokračovať v takejto výstavbe, pretože takúto výstavbu v osadách považujeme za segregáciu a určité znevýhodnenie rómskych detí,“ uviedol Pollák. Podľa neho je paradox v tom, že samotní Rómovia požadovali postavenie takýchto škôl priamo v osadách.
  
Výstavba modulových škôl vo vybraných obciach je podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka jeden z pilotných projektov, ktorý ukazuje, akým spôsobom sa môže riešiť problém s nedostatkom vyhovujúcich priestorov pre vyučovanie žiakov. Pollák verí, že podobné projekty bude možné v budúcnosti financovať aj z eurofondov.
 
Tohto roku plánujú 15 podobných škôl Tohto roku by malo v rámci celého Slovenska pribudnúť ďalších 15 modulových škôl, viaceré z nich priamo v osadách. Do budúcna by však nové školy priamo v osadách už nemali vyrastať. „Nieje to dobré. Škola musí byť mostom medzi majoritou a rómskou komunitou,“ dodal Pollák. Škola musí byť podľa neho taká zaujímavá, že do nej začnú chodiť aj iní žiaci ako rómski. „Ak ju postavíme priamo v osade, tak s veľkou pravdepodobnosťou do tejto školy nikdy nepríde iné dieťa ako rómske,“ povedal Pollák.
  
V okrese Kežmarok pribudnú tento rok ďalšie štyri podobné modulové školy. V Stráňach pod Tatrami to budú ďalšie dve v osade a po jednej pribudne v Podhoranoch a v obci Jurské. „Ak sa to podarí postaviť, môžeme povedať, že máme problém v okrese Kežmarok na nejaké obdobie vyriešený,“ dodal Ferenčák.
  
Podľa prednostu okresného úradu je výstavba modulových škôl a riešenie problémov so vzdelávaním len prvým krokom. „Musímesi povedať, čo ďalej, či má zmysel stavať každé tri alebo päť rokov ďalšiu školu,“ povedal Ferenčák.
  
Dôležité je podľa neho riešiť aj otázku následného uplatnenia týchto detí na trhu práce. Ďalšou témou, ktorou je potrebné sa zaoberať, je téma zodpovedného rodičovstva. „Beztoho sa stratí aj zmysel výstavby škôl a ďalšieho fungovania,“ dodal Ferenčák.

Zdroj: Korzár

Konferencia "Učiteľ nie je Google - nemôže ani nemusí vedieť všetko"
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte