Sklamaní učitelia idú za platmi cez nové odbory

07.11.2011
Personalistika

Rozhnevaný učiteľ Ľudovít Sebelédi z levického gymnázia zakladá nové školské odbory. Zrušenie štrajku za vyššie platy súčasnou odborovou organizáciou sklamalo levického telocvikára natoľko, že chce od základov vybudovať novú.

Stará po páde vlády Ivety Radičovej prestala vyvíjať tlak na splnenie svojich požiadaviek, ktoré zahŕňali aj zvýšenie platov v školstve. „Odbory zneužili dôveru učiteľov a nič nedosiahli,“ hovorí Sebelédi. Levičan nie je vo svojom boji osamotený, stojí za petíciou Ako ďalej učiteľ, ktorú podpísalo viac ako 50-tisíc učiteľov. Aktivistov označených symbolom svetlomodrej stužky dostal koncom leta aj do ulíc. „Uvidíme, ako sa bude etablovať na trhu, potom vám poviem, či je to konkurencia alebo výkrik do tmy,“ komentoval jeho snahy odborársky boss Jozef Lužák.

Končíme v odboroch
Postup školských odborov rozhorčil mnohých učiteľov z celého Slovenska. „Ja aj moja kolegyňa sa nových odborov zúčastňujeme, dnes sme podpísali zrušenie členstva v starých odboroch,“ tvrdí Ľubica Nemčovičová zo Základnej školy J. Fándlyho v Pezinku. „V týchto dňoch píšeme stanovy, oslovujeme kontakty na školách a v mestách,“ opisuje Sebelédi ďalšie kroky. Nová organizácia by mala dôslednejšie obhajovať záujmy učiteľov a presadiť zvýšenie ich priemerného platu najmenej na 930 eur či skorší odchod do dôchodku. So stovkami ďalších aktivistov komunikuje a koordinuje spoločný postup najmä cez Facebook. Samotní odborári zatiaľ neevidujú veľký odlev členov. „Žiadne výrazné úbytky sme nezaznamenali, mesačné štatistiky nesledujeme,“ tvrdí Jozef Lužák.

Štrajk je samoúčelný
Učiteľov v súčasnosti zastupuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, podľa Lužáka združuje približne 50-tisíc ľudí. Zväz v septembri usporiadal pred Úradom vlády protestný míting s účasťou tri- až osemtisíc pedagógov, školníkov či upratovačiek. Vláda však splnila len časť ich požiadaviek, napríklad platy učiteľov stúpnu od nového roku v priemere o 5,7 percenta. Zväz rozoslal na školy dotazníky, ktoré mali zmapovať ochotu učiteľov vstúpiť do štrajku a opustiť na jeden deň triedy.

Napriek pozitívnemu ohlasu asi dvoch tretín učiteľov napokon odborári štrajk nevyhlásili. „Poverená vláda splnenie našich požiadaviek nemôže garantovať,“ zdôvodnila Rada zväzu po minulotýždňovom rokovaní. O ďalšom postupe rozhodnú odborári koncom mesiaca. „V každom prípade to budú rokovania. Neuvažujeme proti tejto vláde vyhlásiť samoúčelný štrajk,“ dodal Lužák.

Zdroj: SITA (Hospodárske noviny)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte