Samosprávy podporujú školské novely, o ktorých rokuje parlament

14.09.2012
Legislatíva
Prevádzka školy

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podporuje novely zákonov o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní, o ktorých majú rokovať poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu.

"Vnášajú jasné a transparentné pravidlá financovania škôl a školských zariadení. Podporujú princípy efektívneho manažérstva, subsidiarity a priamej zodpovednosti volených predstaviteľov samosprávy a občanov miest a obcí v oblasti školstva," odôvodnil postoj samospráv predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Mestá, obce a verejné školy sú podľa neho atakované neoprávnenými a často vymyslenými nárokmi neštátnych zriaďovateľov škôl a ich krúžkov záujmovej činnosti. "Cez nekontrolovateľné zvyšovanie počtov zapísaných detí dochádzalo k tunelovaniu verejných rozpočtov," tvrdí Dvonč. Financie pre neštátnych poskytovateľov školských služieb podľa neho idú na úkor verejných škôl. Kritici noviniek upozorňujú, že novela zákona o financovaní škôl od januára 2013 umožní prideľovať peniaze na záujmové krúžky v CVČ obciam, kde má dieťa trvalý pobyt, a nie tým, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti pre dieťa. Zákon pritom samosprávy nezaväzuje, aby tieto peniaze použili na záujmové vzdelávanie. Dotácie tak možno použiť napríklad aj na opravu chodníkov či budov v obci. "Neštátni zriaďovatelia nemôžu očakávať, že rozpočty samospráv uspokoja v plnom rozsahu ich finančné predstavy o vlastnom „biznise“," konštatuje Dvonč. V súčasnosti neposkytuje záujmové vzdelávanie v centre voľného času 2 647 samospráv. "Sme si vedomí, že po prijatí týchto zákonov bude potrebná dohoda medzi obcami, dohoda s prevádzkovateľmi a zriaďovateľmi školských zariadení," priznáva Dvonč.

ZMOS zároveň odmieta tvrdenia o tom, že samosprávy účelovo zadržiavajú peniaze školám. Podľa neho mestá a obce prevzali na seba bremeno rekonštrukcií a celkovej modernizácie škôl v hodnote niekoľko stoviek miliónov eur. "Viac ako 900 projektov zrealizovali cez fondy EÚ, niekoľko desiatok škôl a školských zariadení najmä v Bratislavskom kraji bolo zmodernizovaných z vlastných zdrojov a úverov týchto miest a obcí, nie škôl," poznamenal Dvonč. Pripomína, že aj tieto prostriedky sú súčasťou financovania regionálneho školstva. Výchovu detí si mestá a obce vážia ako svoje poslanie a nie ako svoj biznis, hovorí ZMOS.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte