Rodič môže pre svoje dieťa vybrať akúkoľvek ZŠ

18.01.2010
Prevádzka školy

Zápisy budúcich prváčikov na základných školách (ZŠ) už prebiehajú, potrvajú do 15. februára. Rodič má pri zápise svojho dieťaťa voľnú ruku, vybrať si môže ktorúkoľvek ZŠ.

Podľa zákona školák plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (spádová škola). Ak rodič vyberie inú školu, oznámi túto skutočnosť riaditeľ vybranej školy svojmu kolegovi zo spádovej ZŠ.

Ministerstvo školstva odporúča rodičom pri rozhodovaní oboznámiť sa so správou o výchovno-vzdelávacej činnosti, ktorú je škola povinná každoročne zverejňovať. V nej nájde informácie o jej zameraní, mimoškolskej činnosti, ale aj jej rozpočet či kvalifikovanosť učiteľov.

Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu dovŕši šesť rokov a dosiahne školskú spôsobilosť. Ak nie je telesne alebo duševne primerane vyspelé, školskú dochádzku mu odložia.

Ak chcú rodičia do školy zapísať potomka, ktoré k 31. augustu nedosiahne vek šesť rokov, mali by sa o tom poradiť s odborníkom - psychológom. Psychologické vyšetrenie preukáže, či je ich potomok dostatočne fyzicky, rozumovo a citovo vyspelý a spĺňa všetky kritériá školskej zrelosti.

Základná škola pri zápise vyžaduje meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo a trvalé bydlisko dieťaťa, ako aj meno a priezvisko, adresu zamestnávateľa a trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

Skorší začiatok školskej dochádzky je bežný napríklad aj u nadaných detí. Tie majú spĺňať školou stanovené kritériá pre vedomostnú, záujmovú, emocionálno-sociálnu a celkovú osobnostnú úroveň zrelosti.

Medzi znaky školskej zrelosti, patrí okrem dosiahnutého veku či fyzickej zrelosti aj psychická zrelosť. Ide o vnímanie, grafomotoriku, rozumové poznávanie, vývin reči, pracovnú vyspelosť a pozornosť. To znamená, že predškolák už pozná farby, tvary, vie kresliť a preferuje jednu ruku, lepšie vystihuje podobnosti a rozdiely, vie svoje meno a priezvisko a adresu, ovláda detské riekanky a piesne, dokáže hovoriť o svojich zážitkoch. Takisto už odlišuje hru od povinnosti, dosahuje určitú úroveň matematických predstáv a má tiež primerané psychomotorické tempo.

Okrem toho by dieťa malo byť aj citovo a sociálne zrelé, teda odolné voči frustrácii, schopné prijať i prípadný neúspech.

Vlani zapísali zákonní zástupcovia do prvého ročníka celkovo 54 445 detí, pričom 4329 z nich bol navrhnutý odklad začiatku povinnej školskej dochádzky.

 

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte