Prvákov od 15. 1. čakajú zápisy na základné školy

14.01.2013
Vzdelávanie a výchova

Zápisy prvákov do základných škôl sa začínajú 15. januára a potrvajú do 15. februára. Presné miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ školy, v prípade obce formou všeobecne záväzného nariadenia.

Zápis sa týka detí, ktoré do 31. augusta 2013 dovŕšia šesť rokov. V prípade, že deti ešte nedosiahli školskú zrelosť, môžu rodičia požiadať o odklad školskej dochádzky.

Rodičia zvažujú výber základnej školy podľa viacerých faktorov. Školská psychologička Eva Smiková pripomína, že donedávna sa vyberalo hlavne podľa blízkosti školy. Niekde je už ale viac možností, rodičia si môžu vybrať aj vzdialenejšiu školu a treba zvážiť, či to bude stáť za každodenné cestovanie. "Treba prihliadať aj na to, aké meno má škola, na referencie od učiteľov a skúsenosti iných rodičov detí," doplnila Smiková pre agentúru SITA.

Z internetovej stránky školy je možné sa dozvedieť, na čo sa v škole kladie dôraz, napríklad jazyky či počítače. Pri voľbe školy rozhodujú aj počty detí v triede, cena, počty a možnosti krúžkov či fungovanie školského klubu. Ak má dieťa nadanie na šport alebo iné aktivity, treba podľa Smikovej prihliadať na to, či škola bude vedieť talent dieťaťa ďalej rozvíjať.

Pri zápise je potrebné predložiť osobné údaje a rodný list budúceho prváka, ako aj údaje jeho zákonných zástupcov, taktiež občiansky preukaz zákonného zástupcu. Na zápise si pedagógovia prostredníctvom rozhovoru a výtvarného vyjadrenia preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa, ako napríklad rozoznávanie farieb či geometrických tvarov, priestorovú orientáciu, komunikačné schopnosti a podobne. Škola zapíše do prvého ročníka tie deti, ktoré dosiahli školskú spôsobilosť a v čase nástupu dovŕšili šesť rokov.

Ak dieťa nespĺňa takéto kritériá, môže zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy o ročný odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. Nutnosť odkladu posúdi vyšetrenie v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, kde dieťa absolvuje psychologické testy a rozhovor so psychológom. Okrem toho riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. V tomto prípade je nutný informovaný súhlas rodiča. Ten sa zároveň rozhodne, či dieťa bude v prípade odkladu navštevovať materskú školu alebo nultý ročník. O dodatočnom odložení povinnej školskej dochádzky môže riaditeľ školy rozhodnúť, ak sa u žiaka po nástupe do prvého ročníka do konca prvého polroka zistí, že ešte nedosiahol školskú spôsobilosť.

Zdroj: SITA

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte