Prváci sa učia tlačené písmo namiesto písaného

06.09.2011
Vzdelávanie a výchova

Odborníci v susednom Česku vyvinuli a teraz na vybraných školách testujú nový druh písma. Comenia Script je jednoduchšie a viac sa podobá na tlačené ako na klasické písané písmo, ktoré učia prváčikov v školách.

Zistili totiž, že aj tak "školským" písmom od puberty skoro nik nepíše a okrem toho je ťažko zrozumiteľné pre cudzincov. Spomínate si, ako ste sa naučili písať v prvej triede písaným písmom? Kto z vás pri ňom zostal aj vo vyšších ročníkoch? Skoro nik, každý si zvolil určitú svoju formu písomného prejavu.

Vedia to aj odborodborníci, preto v susednom Česku začali experimentovať s novým písmom. To je jednoduchšie a podobné tlačenému. "Písmo Comenia Script je vytvorené na nácvik jednoduchej písanej abecedy, je to praktické písané písmo využiteľné tiež na výučbužiakov v základnej škole, ale i žiakov s rôznymi hendikepmi," povedala Jana Holíková z českého ministerstva školstva. Podľa nej písmo umožňuje písať veľmi zjednodušenou formou podobnou tlačenému písmu. Prváčikov začali takéto písmo učiť pokusne od septembra minulého roka v 33 základných školách. Overovací projekt potrvá dva roky a podľa výsledkov sa potom naši západní susedia rozhodnú, či zavedú toto písmo aj v iných školách. Ani to klasické písané by však nemalo v najbližších rokoch zapadnúť prachom, keďže plánujú aj jeho výučbu.

Podľa informácií naše ministerstvo školstva s výučbou podobného písma v súčasnosti zatiaľ na Slovensku neuvažuje.

Zdroj: SITA (Nový čas)

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte