Prváci a piataci budú mať viac matematiky

02.09.2015
Legislatíva
Vzdelávanie a výchova

V novom školskom roku pôjdu budúci prváci na zápis namiesto januára až v apríli. Nové pravidlá budú platiť pri voľbe riaditeľov škôl. Aj v tomto školskom roku čakajú žiakova učiteľov zmeny. Zatiaľ sa najviac dotknú žiakov na prvom stupni základných škôl.

V Základnej škole v Trenčianskych Bohuslaviciach dnes zvonček deti nezvolá na slávnostné otvorenie školského roka.

Málo triedna škola skončila. Starostka obce Bibiana Naďová povedala, že už vlani mala príliš málo detí, aby si obec školu mohla dovoliť.

Teraz rodičia prihlásili len dvoch prváčikov. Posledná riaditeľka Daniela Záhorcová už riaditeľu je v plnoorganizovanej škole v Bošáci, kde je detí dosť.

Trenčianske Bohuslavice mali školu od roku 1860 a tento rok patria medzi dvadsiatku obcí, ktoré museli školu zrušiť. Detí v nich prudko ubudlo alebo ich rodičia vozia inde.

O rok bude málotriedok ešte menej, ministerstvo ich financovanie sprísni.

Zaspievať nechcú

Do školských lavíc dnes zasadne okolo 663-tisíc žiakov. Asi 434-tisíc v základných školách a v stredných približne 229-tisíc študentov. V škole najzdatnejší celkovo strávia 191 vyučovacích dní.

Najväčšie zmeny čakajú prvákov a piatakov, ktorým podľa nového štátneho vzdelávacieho programu pribudne viac hodín matematiky, ale aj materinského jazyka.

Prváci musia mať matematiku aspoň štyrikrát do týždňa, slovenčinu najmenej deväťkrát do týždňa. Z týchto predmetov píšu celoštátne testy piataci aj deviataci.

Na druhom stupni sa tí starší opäť vrátia do školských dielní a k vareniu, deviatci budú mať aj hudobnú výchovu. Mnohí učitelia hovoria že najmä spev je nadbytočný predmet, lebo žiaci majú k nemu odpor.

Zmeny aj pre študentov

Najvýraznejšia zmena nastáva v stredných odborných školách, kde sa budú môcť vybratí žiaci pripravovať duálnym spôsobom. Na povolanie ich budú čiastočne pripravovať priamo zamestnávatelia. Kým firmy o túto formu prejavili záujem, žiakov s rodičmi bude treba tento rok o jej výhodách viac presviedčať. Zatiaľ ich k duálnemu vzdelávaniu nepritiahli ani motivačné štipendiá.

Študent prijatý na učebný odbor strednej odbornej školy s výučným listom bez maturity už nebude môcť len tak prestúpiť na študijný odbor s maturitou vo svojej ani v inej škole.

Majstri o prácu neprídu

Majstri odborného výcviku v stredných školách sa obávali, že pri duálnom vzdelávaní, ktoré bude u zamestnávateľov, môžu prísť o prácu.

Ukazuje sa, že to tak nebude, hoci sa zníži počet hodín praktického vyučovania v škole. Kvalifikovaných nových majstrov, ktorí by mali nahradiť tých, čo idú do dôchodku,máme málo.

***

Fakty

Aké testovanie čaká žiakov

- v tomto školskom roku budú robiť vedomostné testy žiaci piateho a deviateho ročníka základných škôl,
- štvrtáci si v medzinárodnej štúdii otestujú svoju čitateľskú gramotnosť,
- Testovanie 5 naplánovali na stredu 25. novembra vo všetkých základných školách z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra,
- testy deviatakov sú naplánované na 6. apríla,
- žiakov vyskúšajú z matematiky, zo slovenčiny a literatúry, prípadne z maďarčiny a literatúry, ukrajinčiny a literatúry a zo slovenčiny a slovenskej literatúry.

Zdroj: SME

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte