Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa v materskej škole

27.01.2012
Prevádzka školy

Územné samosprávy (obce, samosprávne kraje) boli do účinnosti novely zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) pri určovaní maximálnej výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa materskej školy a dieťa v školskom klube detí obmedzené.

Príspevok nesmel presiahnuť 15 % sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa. Obmedzenia boli aj v oblasti školského stravovania, kde vo výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa alebo žiaka v zariadení školského stravovania mohli byť zarátané iba náklady na nákup potravín.

Zákonom č. 390/2011 Z. z. boli v zákone č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov doplnené aj ustanovenia § 28, § 114, § 140 a § 141, ktoré upravujú určovanie výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, ktoré uhrádzajú zákonní zástupcovia detí a žiakov v materských školách, školských kluboch detí a zariadeniach školského stravovania (školská jedáleň a výdajná školská jedáleň).

Tieto ustanovenia nadobudli účinnosť 1. januára 2012. Cieľom zmeny v uvedených paragrafoch školského zákona je zjednotiť postavenie zriaďovateľov (obce, samosprávne kraje, súkromní a cirkevní zriaďovatelia) pri určovaní výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa materskej školy, dieťa v školskom klube detí a dieťa v zariadení školského stravovania.

Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa materskej školy a dieťa v školskom klube detí určuje obec všeobecne záväzným nariadením. Podmienkou každej zmeny výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na dieťa materskej školy je predchádzajúca zmena všeobecne záväzného nariadenia. Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v „novej“ výške môže uhrádzať zákonný zástupca dieťaťa teda najskôr dňom nadobudnutia účinnosti všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa „nová“ výška stanovuje.

Zmeny ustanovení § 140 a § 141 súvisia s odstránením obmedzenia rozhodovania obcí a vyšších územných celkov o výške príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v zariadeniach školského stravovania (školskej jedálni a výdajnej školskej jedálni). Úprava zjednotila postavenie územnej samosprávy a neštátnych zriaďovateľov školských jedální a výdajných školských jedální vo vzťahu k režijným nákladom.

Obce a vyššie územné celky sú však povinné určiť vo všeobecne záväznom nariadení nielen výšku nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov (určením jedného z piatich finančných pásiem podľa dokumentu MŠVVaŠ SR), ale aj výšku príspevku na režijné náklady.

Postavenie obcí a vyšších územných celkov je na základe ďalších novelizovaných častí školského zákona (§ 49, § 53, § 114 až § 117) zjednotené so súkromnými a cirkevnými zriaďovateľmi aj v určovaní výšky príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na žiaka základnej umeleckej školy, poslucháča jazykovej školy, dieťa v školskom stredisku záujmovej činnosti, dieťa v centre voľného času a dieťa v školskom internáte. V prípade, že sa rozhodnú pre zvýšenie príspevku, musia ho určiť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia.

Všetko o tom, ako riadiť materskú školu sa dočítate v publikácii Materská škola a jej riadenie.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte