Príprava za pár minút? Dá sa to!

06.10.2011
Vzdelávanie a výchova

Záver minulého školského roka patril sérii bezplatných školení Interaktívna kniha – digitálny obsah. Záujem pedagógov o túto tému, ako aj o ukážky vzorovej hodiny s využitím metodík a pracovných zošitov edície Interaktívna kniha, inšpiroval nakladateľstvo RAABE k voľnému pokračovaniu.

Bezplatné školenia niesli názov Interaktívna kniha – vzorová hodina, ktoré nakladateľstvo aj tento raz organizovalo v spolupráci so spoločnosťou Agemsoft. Školenia sa uskutočnili 19. až 27. septembra 2011 v desiatich mestách Slovenska.

Úvod už tradične patril východnej časti republiky, kde sa počas dvoch dní, napriek hektickému obdobiu začiatku školského roka, na školeniach zúčastnilo takmer 150 pedagógov.

Školenie otvoril učiteľ z praxe, aby odovzdal skúsenosti s prácou s digitálnym obsahom Planéta vedomostí a prítomným pedagógom názorne ukázal, aké sú možnosti využívania digitálnych materiálov z portálu pre učiteľov i žiakov.

Následne projektové manažérky edície Interaktívna kniha z nakladateľstva RAABE oboznámili všetkých zúčastnených o zložení pracovných zošitov pre žiakov, ukázali im ich previazanosť na metodické materiály pre učiteľov a na digitálny obsah Planéta vedomostí.

Vzorová hodina – hlavná časť školenia – spojila všetky informácie z digitálneho obsahu, metodických materiálov a pracovných zošitov do ukážky variácií a možností, ako môže prebiehať interaktívna vyučovacia hodina. Zúčastnení pedagógovia tak mali možnosť názorne zistiť, ako si za pomoci metodických príprav vyskladať hotovú hodinu s použitím digitálnych ukážok z Planéty vedomostí a žiakom poskytnúť kompletný učebný materiál spracovaný v pracovných zošitoch. Hoci takáto vzorová hodina nemohla ukázať každý predmet samostatne, do diskusie sa zapájali učitelia rôznych predmetov. Systém práce pri každom predmete bol zachovaný aj s využitím medzipredmetových vzťahov vo všetkých prírodovedných predmetoch.

 

Cieľom školení bolo ukázať súvislosť digitálneho obsahu s novými metodickými prípravami pre učiteľa a pracovnými zošitmi, s ktorými žiaci na učenie nepotrebujú žiadne dodatočné materiály. Množstvo pedagógov, ktorým záleží na úrovni vyučovacích hodín, a tým aj na vzdelanosti žiakov základných škôl či osemročných gymnázií, nás príjemne prekvapilo. Dôkazom toho bolo takmer 700 zúčastnených pedagógov a množstvo otázok a námetov, ktoré sa k nám na stretnutiach dostali.

Všetkým zúčastneným ďakujeme, už teraz sa tešíme na stretnutie na ďalších bezplatných školeniach Interaktívna kniha.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte