Prezident podpísal dve školské novely

15.10.2012
Legislatíva
Legislatíva

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dve školské novely zákonov o financovaní škôl a o odbornom vzdelávaní. Legislatíva menia financovanie centier voľného času a posilňujú právomoci samospráv pri rozhodovaní o prvých ročníkoch na všetkých stredných školách.

Prezident dostal dve výzvy na vrátenie zákonov do parlamentu. Požiadali ho o to opoziční poslanci a občianske iniciatívy. Občianske združenia Nová voľba, Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS), Nové školské odbory, iniciatíva Nie je nám to jedno a Asociácia súkromných škôl a školských zariadení (ASŠŠZ) avizovali, že ak hlava štátu Legislatíva podpíše, sú pripravení spustiť petíciu za referendum o problematike fungovania a financovania škôl a školských zariadení.

Novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení mení financovanie centier voľného času. Po novom dostanú peniaze na záujmové krúžky obce, kde má dieťa od 5 do 15 rokov veku trvalý pobyt a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti. Rezort školstva zmenu odôvodňuje tým, že chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka. Opozícia a aktivisti sa obávajú, že obce nepoužijú peniaze na centrá voľného času, ale napríklad na opravu chodníkov či krytie svojich dlhov. Novela zároveň určuje, že cirkevné a súkromné školy budú od štátu dostávať minimálne 88 percent z peňazí, ktoré dostávajú štátne či obecné školy.

Podľa novely zákona o odbornom vzdelávaní sa na gymnáziá dostanú od septembra 2014 len žiaci, ktorí na konci 8. ročníka a na konci prvého polroka 9. ročníka nebudú mať priemer známok horší ako 2. Na odborné školy sa majú dostať len žiaci, ktorých priemer známok nepresiahne 2,75. Okrem toho posilňuje právomoci samospráv, ktoré budú môcť po novom rozhodovať o počtoch tried v prvých ročníkoch stredných škôl. Týka sa to nielen škôl, ktorých sú zriaďovateľmi, ale aj súkromných a cirkevných škôl. VÚC, ktoré sú zriaďovateľmi štátnych škôl, tak získajú dosah aj na konkurenčné súkromné a cirkevné školy.

Zdroj: SITA

 


Viac o zmenách sa dozviete na 5. ročníku odbornej konferencie ŠKOLA 2012/2013.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte