Pozor, nebezpečenstvo!

26.03.2013
Vzdelávanie a výchova

Táto edukačná aktivita je určená deťom vo veku 3 – 6 rokov. Pomocou nej sa deti naučia rozlíšiť príčiny možného nebezpečenstva a poškodenia zdravia pri manipulácii s niektorými predmetmi.

Postup
1. Rozhovor na tému: Práca rodičov
Každému je niekedy smutno a najradšej by bol celý deň so svojimi rodičmi. Viete, kam chodia vaši rodičia v čase, keď sme v materskej škole? (Do práce.) Boli ste už niekedy s mamičkou alebo ockom v práci? Kde pracujú? Môžu chodiť do práce aj deti?

• Rozhovor s oporou obrázkového čítania: Kde ešte môžu ľudia pracovať, čím môžu byť? Deti odpovedajú, odpovede dopĺňame obrázkami. Čo využívajú vo svojej práci? S čím pracujú? (Lekár — skalpel, lieky, injekcie, nástroje na šitie rany, obväz; kuchár — nože, strúhadlo, mixér, zápalky; upratovačka — saponáty, čistiace prostriedky, chemikálie — kyseliny; stavbár — stavbárske kladivo, tehly, miešačka; kaderník — farby na vlasy, fén, nožnice; šofér — rýchle auto, nesvietiace svetlá, bezpečnostné pásy; hasič — hadica na hasenie ohňa, rebrík, sekera; policajt — zbraň, obušok; výskumník/laborant — chemikálie, skúmavky; záhradník — rýľ, nožnice; farmár — vidly, lopata; stolár — dláto, kladivo, klince, vŕtačka.)

Môžu im pomáhať aj deti? Prečo? Správne odpovede si vyvodíme spoločne. Obrázky rozložíme v triede na koberec tak, aby ich deti dobre videli.

2. Nebezpečenstvo v kuchyni
Každý z vás má doma kuchyňu, v ktorej mamička varí (ukázať obrázok kuchyne). Porozmýšľajte, aké nebezpečenstvo na nás číha/nám hrozí v kuchyni, ak si nedáme pozor. Je v kuchyni niečo nebezpečné? Čo? Kto to môže používať? Ako? Načo?
• Zápalky,
• plynový sporák — plyn,
• elektrospotrebiče — mixér,
• nože,
• horúce — vriaca voda,
• studené — Mohli by sme sa skryť v mrazničke? Prečo?

3. Práca s pracovným listom
Stiahnite si pracovný list Nebezpečenstvo v kuchyni >>

Viac aktivít nájdete v publikácii Dieťa a jeho svet.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte