Podmienky predprimárneho vzdelávania v materskej škole

25.11.2013
Prevádzka školy

Materská škola má svoje poslanie ustanovené v § 28 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 245/2008 Z. z.“).

V súlade s týmto zákonom podporuje materská škola osobnostný rozvoj detí v oblasti sociálnoemocionálnej, intelektuálnej, telesnej, morálnej a estetickej, rozvíja schopnosti a zručnosti detí. Utvára predpoklady na ďalšie vzdelávanie detí a pripravuje ich na život v spoločnosti v súlade s individuálnymi a vekovými osobitosťami.

Predprimárne vzdelávanie poskytované deťom v materskej škole sa v súlade s § 28 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. zabezpečuje prostredníctvom školského vzdelávacieho programu, ktorý vypracúvajú všetky materské školy zaradené v sieti škôl a školských zariadení bez ohľadu na ich zriaďovateľa, teda aj:

  • materské školy zriadené obvodným úradom v sídle kraja (štátne materské školy),
  • materské školy zriadené obcou/mestom (verejné materské školy),
  • materské školy zriadené štátom uznanou cirkvou alebo náboženskou spoločnosťou (cirkevné materské školy),
  • materské školy zriadené inou právnickou alebo fyzickou osobou (súkromné materské školy).

 

Materské školy sa zriaďujú v budovách, ktoré musia v súlade s treťou časťou, s § 51 Legislatíva Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 532/2002 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, spĺňať osobitné požiadavky.

Z uvedeného právneho predpisu vyberáme časti, ktoré sa vzťahujú na budovy materskej školy:

  • budova materskej školy sa umiestňuje v tichom prostredí, v dostatočnom odstupe od ciest a zdrojov hluku; úseky využívané deťmi musia byť maximálne 4-podlažné,
  • stavebnotechnické a dispozično-prevádzkové riešenie budov materskej školy musí spĺňať požiadavky hygieny, bezpečnosti a ochrany zdravia, civilnej ochrany a ochrany pred požiarmi,
  • najmenšia svetlá výška miestností a priestorov materskej školy a špeciálnej materskej školy musí byť 3000 mm; zníženie na svetlú výšku 2500 mm možno pripustiť, ak sa dodrží objem vzduchu 12 m3 na jedno dieťa,
  • v budove každej materskej školy musí byť zriadená šatňa pre deti; priestory šatne musia byť osvetlené a vetrané,
  • odkladanie odevov pedagogických a nepedagogických zamestnancov sa musí riešiť oddelene od šatne pre deti,
  • záchody a umyváreň v materskej škole musia byť prístupné zo šatne a dennej miestnosti (herne) detí; nedelí sa podľa pohlaví a pre päť detí musí byť zriadená jedna detská misa a jedno umývadlo,
  • záchod a umyváreň pedagogických a nepedagogických zamestnancov nesmú byť prístupné zo záchoda a umyvárne detí,
  • v materskej škole sa nesmú používať kývavé alebo turniketové dvere; na zasklenie dverných krídel sa musí použiť bezpečnostné sklo; spodná tretina dverí nesmie byť zasklená.

Na to, aby mohli všetky materské školy zaradené v sieti škôl a školských zariadení plniť svoje poslanie, musia byť v každej materskej škole vytvorené vhodné podmienky.

Podmienky výchovy a vzdelávania môžeme rozdeliť na:

  • personálne,
  • priestorové,
  • materiálno-technické a
  • psychohygienické.

 

Personálne podmienky materských škôl vo vzťahu ku kvalitnému predprimárnemu vzdelávaniu, ktoré v nich má byť poskytované, sú determinované kvalitnými a kvalifikovanými učiteľmi. Pedagogickú činnosť v materských školách vykonávajú pedagogickí zamestnanci, ktorí spĺňajú kvalifikačné požiadavky v zmysle zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle Legislatíva MŠ SR č. 437/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v znení neskorších predpisov.

Viac informácií nájdete v publikácii Materská škola a jej riadenie.
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte