Oslobodenie žiaka od klasifikácie v predmete

30.10.2013
Vzdelávanie a výchova

Veľká migrácia rodín často spôsobuje, že rodič požiada o prijatie do školy žiaka s odlišným školským vzdelávacím programom, aký má škola, z ktorej dieťa prichádza. Inokedy rodič žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami požiada riaditeľa školy o oslobodenie žiaka od klasifikácie z niektorého vyučovacieho predmetu.

Súčasná legislatíva taxatívne nerieši tieto dnes veľmi často sa opakujúce situácie. V akých prípadoch môže riaditeľ školy oslobodiť žiaka od klasifikácie v predmete?

Kedy je možné oslobodiť žiaka od klasifikácie v predmete?
1. Pri prestupe žiaka do školy s odlišným školským vzdelávacím programom.
2. Žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
3. Pri prijatí cudzinca do školy.

Prestup žiaka do inej školy
V súčasnosti sú celé rodiny donútené sťahovať sa za prácou do nových miest a obcí. Rodič požiada o prijatie žiaka do školy v blízkosti nového bydliska bez ohľadu na školský vzdelávací program školy.

Príchod nového žiaka
1. Riaditeľ školy je povinný pri prevzatí a zaevidovaní žiadosti o prijatie žiaka zistiť, podľa akých učebných plánov a učebných osnov bol žiak vzdelávaný.

2. Ak riaditeľ školy zistí, že žiak nebol v niektorom predmete vzdelávaný, resp. bol vzdelávaný v nižšom rozsahu, ako sú učebné osnovy novej školy (napr. s nižšou dotáciou hodín v učebných plánoch alebo sa žiak učil daný predmet menej rokov), má niekoľko možností:
• vydá rozhodnutie o prijatí žiaka, v ktorom do odôvodnenia uvedie podmienky prijatia;
• vydá rozhodnutie o prijatí žiaka + k nemu vystaví oznámenie o neklasifikovaní v predmete;
• v prípade, že rodič požiada o prijatie žiaka do školy a následne požiada riaditeľa školy o oslobodenie žiaka z klasifikácie predmetu z dôvodu odlišnej dotácie hodín v učebných plánoch školy, ktorú dieťa predtým povie na žiadosť rodiča a môže povoliť neklasifikovanie žiaka z predmetu v určitom období štúdia.

3. Po vystavení písomností riaditeľ školy informuje o svojich krokoch:
• zástupcu riaditeľa školy,
• triedneho učiteľa,
• vyučujúceho predmetu, z ktorého klasifikácie je žiak oslobodený.

4. Riaditeľ nezabudne:
• vystaviť rozhodnutie o nariadení komisionálnej skúšky z predmetu, z ktorého nebol žiak klasifi kovaný; s ním oboznámi zákonných zástupcov, členov skúšobnej komisie, zástupcu riaditeľa školy;
• vymenovať komisiu pre komisionálne preskúšanie.

5. Riaditeľ zadministruje priebeh komisionálnej skúšky (resp. tým poverí predsedu skúšobnej komisie).

6. Riaditeľ zahrnie informácie aj do programu pedagogickej rady, aby boli informovaní všetci zainteresovaní pedagogickí zamestnanci a bolo to zachytené v zápisnici z pedagogickej rady.

Žiak so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami
V zmysle Pedagogicko-organizačných pokynov na školský rok 2013/2014 pri hodnotení a klasifikácii žiaka so zdravotným znevýhodnením je odporúčané:
• dodržiavať ustanovenie § 55 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z.; (Pri hodnotení a klasifikácii žiaka s vývinovými poruchami alebo žiaka so zdravotným postihnutím sa zohľadňuje jeho porucha alebo postihnutie.)
• dodržiavať zásady podľa prílohy č. 2 Metodického pokynu č. 22/2011 na hodnotenie žiakov základnej školy:
  − pri určení metód a foriem hodnotenia žiaka so zdravotným znevýhodnením sa učiteľ riadi odporúčaniami poradenského zariadenia rezortu školstva,
  − žiaka s vývinovými poruchami učenia učiteľ nehodnotí známkami, ale slovne;
• u detí a žiakov so ŠVVP dôsledne dodržiavať pokyny a odporúčania príslušného poradenského zariadenia na prácu s nimi a zohľadňovanie ich potrieb vo výchovno-vzdelávacom procese.

Postup pri žiakovi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami
1. Riaditeľ školy pri prevzatí a zaevidovaní žiadosti zákonného zástupcu žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami o oslobodenie žiaka od klasifikácie z predmetu si vyžiada odporúčanie špeciálneho pedagóga z centra pedagogicko-psychologickej poradne zaradenej v sieti.

2. Riaditeľ odpovie na žiadosť v zmysle odporúčaní odborníkov z CPPPaP.

3. Riaditeľ informuje o svojich krokoch:
• zástupcu riaditeľa školy,
• triedneho učiteľa,
• vyučujúceho predmetu, z ktorého klasifikácie je žiak oslobodený.

4. Riaditeľ zahrnie informácie aj do programu pedagogickej rady, aby boli informovaní všetci zainteresovaní pedagogickí zamestnanci a bolo to zachytené v zápisnici z pedagogickej rady.

Viac sa dozviete z časopisu Právny kuriér pre školy.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte