Na zápisoch do prvého ročníka ZŠ očakávajú približne 800 detí

14.01.2010
Prevádzka školy

Odbor školstva, kultúry a športu Mestského úradu v Prešove očakáva, že do prvého ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, by sa malo zapísať približne 800 detí. Uviedla to dnes pre TASR vedúca Školského úradu Anna Böhmerová.

"Náš odhad sa opiera predovšetkým o počty predškolákov, ktorí navštevujú naše materské školy. Tých je v súčasnosti 802. Prirodzene, že časť z nich sa môže zapísať aj do ZŠ iných zriaďovateľov, na druhej strane však do našich škôl prichádzajú aj deti z okolitých obcí," dodala Böhmerová.
      Zápisy sa začnú v súlade s platnou legislatívou 15. januára a potrvajú mesiac. Konkrétne termíny si určili samotné základné školy, ktoré majú právnu subjektivitu a verejnosť o konaní zápisov informujú prostredníctvom miestnych médií, svojich webových stránok a letákov rozmiestnených v priestoroch základných a materských škôl.
      Niektoré deti však z rôznych dôvodov nenastupujú do školy v riadnom termíne, nakoľko majú odklad povinnej školskej dochádzky. Podľa Böhmerovej počet odkladov za posledné dva školské roky tvorí asi desať percent všetkých zapísaných žiakov.
      "Rodič v prvom rade musí dieťa zapísať, až potom môže požiadať o odklad. Je potrebné dokladovať vyjadrenie Centra pedagogicko-psychologického poradenstva (CPPP) a na základe toho riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade povinnej školskej dochádzky na jeden rok," vysvetľuje vedúca školského úradu. Dodala, že niektorým školám v posledných rokoch spôsobuje problémy so školskou dochádzkou aj migrácia občanov najmä z marginalizovaných skupín. Stáva sa, že zákonný zástupca napríklad nepožiada školu o vydanie rozhodnutia na povolenie štúdia v zahraničí, prípadne vôbec neinformuje o mieste  pobytu.
      V meste Prešov sú na ZŠ Šmeralova vytvorené aj triedy pre deti so všeobecným intelektovým nadaním. Do takejto triedy môže rodič zapísať dieťa na základe odporúčaní CPPP, po vykonaní diagnostiky zameranej na vedomostnú úroveň dieťa, ktorej súčasťou je psychodiagnistické vyšetrenie na preukázanie nadania. V súčasnosti sú v spomínanej škole vytvorené takéto triedy vo všetkých ročníkoch a vzdeláva sa v nich 191 žiakov.

Zdroj: TASR

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte