Na vlnách relaxácie - edukačná aktivita

29.10.2012
Vzdelávanie a výchova

Edukačná aktivita Na vlnách relaxácie je určená deťom vo veku 5 – 6 rokov a je zameraná na stimuláciu sociálno-emocionálnych kompetencií a uvoľnenie psychiky a tela vplyvom relaxačnej hudby, na rozvoj komunikačných kompetencií a schopnosti hodnotenia seba aj druhých.

 

Ciele edukačnej aktivity:
- vedieť vlastnými slovami opísať svoj aktuálny citový stav,
- podporovať rozvíjanie komunikačných schopností,
- podporovať schopnosť sebahodnotenia,
- podporovať schopnosť uvoľnenia celého tela pod vplyvom relaxačnej hudby,
- vedieť vlastnými slovami opísať časti tela a ich funkcie,
- podporovať spontánnosť v pohybovej improvizácii (učiteľ vstupuje do hry).

Pomôcky:
- relaxačná hudba,
- CD prehrávač,
- detské piesne (pre improvizovaný tanec),
- v triede si nájdeme kút, kde vytvoríme relaxačné centrum — matrace, vonné lampy, sviečky, závesy, lampy so svetelnými efektmi, polohovacie vaky, plyšové hračky, stimulačné hračky (masážne loptičky…), vankúše, hojdacia sieť.

Motivácia:
Túto aktivitu, resp. relaxačné centrum, môžeme využiť kedykoľvek počas dňa, hlavne ak je vonku nepriaznivé počasie a detská nezbednosť nám prerastá cez hlavu.

Učiteľka diskusiou rozoberá s deťmi únavu – ako sa deti cítia, keď sú unavené, z čoho bývajú najčastejšie unavené, čo robia, aby sa u nich únava neprejavila, ako bojujú s únavou a pod. Diskutuje aj na tému zdravia, čo musíme robiť pre svoje zdravie, ako únava vplýva na náš organizmus.

Postup:
Aby si deti uvoľnili celé telo, pustíme im detské piesne a vyzveme ich na improvizovaný tanec. Učiteľka vstupuje do tanca tiež, jednak aby v deťoch stimulovala spontánnosť v tanečnom prejave a hlavne, aby sa deti nehanbili. Počas tanca sa deti uvoľnia, zatancujú si a „vyjašia sa“.

Po improvizovanom tanci sa spoločne vydýchame a každý prejaví svoje pocity z aktivity. Potom prejdeme do relaxačného centra, kde sa deti uložia, ako sa im páči a kde sa cítia pohodlne. Nájdu si správnu polohu a môžeme pustiť relaxačnú hudbu. Počas relaxácie môžu deti využívať stimulačné predmety.

Tipy:
Relaxačné centrum môže v materskej škole využívať každá trieda, preto takýto kút možno vytvoriť v každej z nich, ak nám to priestorové podmienky dovolia, prípadne môžeme zariadiť jeden kút pre celú materskú školu a postupne v ňom dopĺňať jednotlivé komponenty. Z tejto relaxačnej aktivity si neskôr môžeme urobiť v jednotlivých triedach akúsi tradičnú aktivitu.

Viac inšpiratívnych aktivít nájdete v publikácii Pedagogická diagnostika v praxi materskej školy.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte