Mzda učiteľa a príplatok za vyššiu náročnosť práce

24.01.2012
Personalistika

Platy pedagogických zamestnancov sa zvyšovali prostredníctvom zákona č. 390/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch.

V čl. III tohto zákona bola novelizovaná príloha č. 7 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Pedagogickým a odborným zamestnancom škôl a školských zariadení financovaných z rozpočtovej kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorí sú zaradení do 7. až 10. platovej triedy, sa mesačne zvýšili tarifné platy v priemere o 10 eur, zamestnancom zaradeným do 11. platovej triedy sa mesačne zvýšili tarifné platy o 41 až 42 eur a zamestnancom zaradeným do 12. platovej triedy sa mesačne zvýšili tarifné platy o 58 až 60 eur.

Podľa ustanovenia čl. III zákona č. 390/2011 Z. z. sa zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov doplnil aj novým ustanovením (§ 14d), na základe ktorého bude môcť riaditeľ základnej školy poskytnúť príplatok učiteľovi základnej školy za vyššiu náročnosť práce so žiakmi zo sociálne znevýhodneného prostredia za podmienok určených v predmetnom ustanovení.

To znamená, že riaditeľ poskytne učiteľovi za pedagogickú činnosť príplatok v závislosti od podmienok:

  • v triede nepôsobí asistent učiteľa,
  • počet hodín priamej vyučovacej činnosti v triede (najmenej v rozsahu 4 hodiny týždenne),
  • počet žiakov so zdravotným znevýhodnením alebo zo sociálne znevýhodneného prostredia (v triede je najmenej 30 % individuálne začlenených žiakov z celkového maximálneho počtu žiakov určeného v § 29 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov),
  • počet tried, v ktorých vykonáva priamu vyučovaciu činnosť (za vyššie uvedených podmienok).

 

Maximálna výška príplatku je najviac 2,5 % z platovej tarify 12. platovej triedy prvej pracovnej triedy mesačne. Príplatok sa zaokrúhľuje na 50 centov nahor. Od 1. januára 2012 má hodnotu najviac 17,50 eur.

Vybrané z publikácie Právny kuriér pre školy.
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Prečo takýto príplatok sa nevzťahuje aj pre učiteľky MŠ? Viete čo nás stojí námahy,kým im vštepíme, pre nás bežné, základy napr.hygieny(používanie WC,toaletného papiera,hygienických vreckoviek,používanie vodovodnej batérie a pod.),základy stolovania, sebaobslužných prác, z ich rečového prejavu odstrániť vulgarizmy ...a ešte denná poradenská komunikácia s rodičmi,ale nie taká bežná,ale s veľkou opatrnosťou "bez obvinenia z rasizmu".