Matematika môže byť povinná

28.06.2016
Vzdelávanie a výchova

ŠKOLSTVO l Súčasným školákom chýba analytické myslenie, rezort školstva to môže vyriešiť povinnou matematikou.

Bratislava – Záverečná skúška z matematiky môže byť po novom súčasťou každej maturity. Uvažujú o tom na ministerstve školstva. Ako dôvod uvádzajú, že našim školákom by sa zišlo zlepšiť v analytickom a kritickom myslení. Matematika by sa tak mohla stať tretím povinným predmetom okrem už zaužívanej slovenčiny a cudzieho jazyka.

Nadšení matematici

Zámer ministerstva školstva chváli Slovenská matematická spoločnosť. Tá by sa na príprave modelu povinnej maturity rada aktívne podieľala. „Navrhujeme zaviesť povinnú matematiku v dvoch úrovniach, prvá by bola odporúčaná pre maturantov, ktorí plánujú pokračovať na univerzitách s matematikou, a druhá úroveň by bola pre všetkých ostatných maturantov,“ povedal podpredseda Slovenskej matematickej spoločnosti Dušan Šveda. Poukazuje na to, že práve matematické myslenie sa školákom zíde, keď vstúpia na pracovný trh. Podľa analytika Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Jozefa Miškolciho však donútenie študentov maturovať z matematiky neprinesie automaticky všetkým analytické myslenie. Poukazuje na to, že kvalitnejšie rozmýšľanie sa u študentov dá dosiahnuť skôr inovatívnymi prístupmi a učivo môže zostať rovnaké. „Ďalšou skutočnosťou je, že nie každý má na matematiku myslenie, pre niektorých to môže byť naozaj veľký problém, najmä ak sa rozprávame o školákoch, ktorí nemajú žiadne ambície pracovať s číslami, či o stredoškolákoch na umeleckých školách,“ dodal.

Obavy na stredných školách

Z tohtoročných takmer 45-tisíc maturantov si záverečnú skúšku z matematiky vybralo len niečo vyše šesťtisíc školákov. Priemerná úspešnosť bola pod 55 percent. Podobné výsledky sú aj v slovenčine či cudzích jazykoch. Predstavitelia stredných škôl upozorňujú, že v súčasnosti si matematiku ako maturitný predmet vyberajú len tí, ktorí sa o ňu zaujímajú. Zaviesť ju ako povinný predmet by výsledky zhoršilo a množstvo školákov by malo veľké problémy. „Nie všetci o ňu majú záujem. A sú skupiny študentov, ktorí to nemusia zvládať. Napríklad tí, ktorí sú zapojení do duálneho systému. Títo školáci majú vyučovanie každý druhý týždeň, zvyšok času trávia na praxi. Na maturitu sú tak pripravovaní polovičný čas,“ povedal riaditeľ Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch Rudolf Mišák. Aj predstavitelia gymnázií majú zo zavedenia matematiky zmiešané pocity.

Podľa zástupkyne Gymnázia Alberta Einsteina v Bratislave Evy Vrbanovej nie je matematická maturita vhodná ani pre všetkých gymnazistov. Aj tí totiž môžu mať s matematikou problémy a pritom môžu vynikať v iných predmetoch.

Diskusie už aj v minulosti

Povinnú maturitu z matematiky v minulosti presadzoval aj bývalý minister školstva Dušan Čaplovič. Prvými stredoškolákmi s povinnosťou ukončiť školu aj záverečnou skúškou z matematiky mali byť tí, ktorí nastúpili do školy v školskom roku 2015. Po nástupe Petra Pellegriniho do ministerského kresla sa však o tejto téme diskutovať prestalo.

Dohady o povinnej maturite z matematiky prebiehali aj v susednom Česku. Náš západný sused napokon schválil povinnú matematiku iba na vybraných odboroch. „Malo by to pomôcť zvýšiť pripravenosť uchádzačov o vzdelanie na vysokých školách s technickým zameraním. U absolventov stredných škôl tiež predpokladáme zlepšenie ich uplatniteľnosti na trhu práce najmä pri technických profesiách nevyžadujúcich vysokoškolské vzdelanie,“ prezradil komunikačný odbor českého rezortu školstva. Prví maturanti s povinnou matematikou tu budú v školskom roku 2020/2021.

Zdroj: Hospodárske noviny

→ všetky správy

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte