Malé triedy zachráni novela zákona

03.08.2015
Legislatíva
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

Viac ako stovka stredných škôl si môže vydýchnuť. Od septembra napokon budú môcť otvoriť prvé ročníky so žiakmi, ktorých už prijali. Hrozilo im, že pre nízky počet študentov v jednej triede budú musieť deti poslať do iných škôl. Ale triedy zachráni novela školského zákona, ktorá začne platiť od septembra. Podľa nej bude v môcť v triedach na stredných školách sedieť aj menej ako 17 žiakov.

Ak by v jednej triede na strednej škole sedelo menej ako 17 žiakov, podľa tohtoročnej Legislatíva ministerstva školstva by musela automaticky zaniknúť. Zmenu ale presadil opozičný poslanec Martin Poliačik. „Predstavte si, že máte školu, kde sa vám zapíše 19 detí do triedy. Vy všetkým pošlete list, že sú prijatí, normálne otvoríte ročník, ale 4 z nich jednoducho neprídu do školy, lebo idú na inú školu a nedajú vám vedieť. Pre takéto situácie sme tam dali proste situácie hodné osobitného zreteľa, aby aj ten zriaďovateľ mal akú-takú právnu istotu, že nebude musieť zrušiť jednu triedu alebo dajme tomu aj celý ročník,“ povedal Martin Poliačik.

„Pozmeňujúcim návrhom sa vytvoril priestor, aby v triede mohlo byť aj menej žiakov, a to v dennej forme štúdia konkrétne 9 a v externej 5,“ povedala Beáta KSENZSIGHOVÁ DUPAĽOVÁ, hovorkyňa ministerstva školstva.

Nižší počet žiakov v triede však má podmienku. Zriaďovateľ bude musieť rozdiel v počte žiakov dofinancovať. „To znamená, že on bude platiť ako keby za 17-člennú triedu, ale môže v nej mať menej detí,“ vysvetľuje Martin Poliačik.

Triedy s nižším počtom žiakov ako 17 pomôžu aj začínajúcemu sa duálnemu vzdelávaniu. V jednej triede by totiž podľa zákona nemali sedieť spolužiaci z duálneho a doterajšieho školského systému. A keďže je duálny systém len na začiatku a nie je oň ešte veľký záujem, riaditelia škôl už mali problémy s tým, ako to v triedach zariadiť.

Zdroj: RTVS

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte