Komisionálky pre Slovákov žijúcich v zahraničí budú po novom

02.09.2015
Legislatíva
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova
Škola a rodina

Zásadná zmena je v tom, že sa upravuje povinnosť vykonať skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy, na možnosť na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Začiatok nového školského roka prinesie novinku v rozdielových skúškach. Po novom už rodičia a ich deti nebudú musieť cestovať zo zahraničia na každoročné komisionálne skúšky – bude stačiť ak ich žiak absolvuje po ukončení deviateho ročníka základnej školy. Zásadná zmena je v tom, že sa upravuje povinnosť vykonať skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy, na možnosť na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka. Zjednoduší sa tak život stovkám rodín, ktorých deti plnia povinnú školskú dochádzku v zahraničí.

Zmeny od 1.9.2015

1. Rodič príde s dieťaťom na zápis v SR. 2. Na zápis ide aj v zahraničí - do 15 dní oznámi riaditeľovi kmeňovej školy (teda v SR) názov a adresu školy, ktorú žiak navštevuje alebo potvrdí školu uvedenú v žiadosti. Toto bude robiť každý rok. 3. Žiak už nebude mať povinnosť vykonať skúšky z vyučovacích predmetov, ktoré určí riaditeľ školy, ale možnosť na základe žiadosti zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka. V žiadosti sa uvedú ročníky, za ktoré sa majú komisionálne skúšky vykonať. 4. Nová úprava nerieši kedy sa majú skúšky konať. Na termíne konania sa majú dohodnúť rodičia a škola najneskôr 15 dní pred ich konaním.

Ako to bolo doteraz

1. Rodič príde s dieťaťom na zápis v SR. 2. Na zápis ide aj v zahraničí - do 30 dní oznámi riaditeľovi kmeňovej školy (teda v SR) názov a adresu školy, ktorú žiak navštevuje alebo potvrdí školu uvedenú v žiadosti. 3. Dieťa vykonáva skúšky v kmeňovej škole – na Slovensku, spravidla za každý školský rok, najviac však za všetky ročníky po ukončení štvrtého ročníka a deviateho ročníka základnej školy. 4. Konkrétny termín skúšky dohodne s riaditeľom školy zákonný zástupca žiaka do 15. mája kalendárneho roka, v ktorom má skúšku vykonať.

Zdroj: TASR

→ všetky správy

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte