Každá hodina pred TV stojí dieťa 7 minút spánku

23.04.2014
Vzdelávanie a výchova
Vzdelávanie a výchova

Medzi pozeraním televízie a kratšou dobou spánku u detí existuje síce malá, ale jednoznačná spojitosť. Tvrdia to vedci, ktorí sledovali 1 800 detí od veku šiestich mesiacov do osem rokov. Podľa ich zistení príde dieťa za každú hodinu strávenú pred televízorom približne o sedem minút spánku. „Naša štúdia podporuje názor o negatívnom vplyve pozerania televízie na detský spánok,“ uviedli vedci z Harvardskej univerzity vo výskume publikovanom v odbornom žurnále Paediatrics. Tento negatívny vplyv je pritom výraznejší u chlapcov než u dievčat.

V štúdii úplne najhoršie dopadli deti, ktoré mali televízor vo svojej izbe. Tie každú noc prišli až o tridsať minút spánku, čo môže mať zlý vplyv na ich psychický aj fyzický vývoj a zdravie. „Aj jemný úbytok spánku v nízkom veku sa môže neskôr premeniť na zlozvyk, čím sa situácia ešte zhoršuje,“ povedal Matthew Gillman, ktorý výskum viedol. Zistené poznatky sú malou súčasťou rozsiahlej dlhodobej štúdie zameranej na deti a ženy. „Máme generáciu detí, ktorých čas strávený pred obrazovkou sa môže ľahko vymknúť kontrole,“ dodal vedec. Medzi hlavné negatívne vedľajšie účinky nadmerne dlhého času stráveného pred televízorom patria depresie, vyššia náchylnosť k obezite a horšie výsledky v škole.
  
Existuje viacero dôvodov, prečo televízia narúša spánok. Vysoká jasnosť a kontrast obrazovky môže viesť k posunu fáz spánku, čo môže dieťa pripraviť až o 110 minút dôležitého odpočinku. Ak dieťa sleduje program s násilnými motívmi, môže byť nervóznejšie a vystresovanejšie a má väčší problém zaspať, ak sa zobudí počas noci. „Výsledky tejto prvej dlhodobej štúdie podporujú výsledky predchádzajúcich kratších výskumov. Najmä spanie v izbe s televízorom môže mať negatívny vplyv na mentálne a fyzické zdravie,“ uviedla Elizabeth Cespedes z Harvardskej školy verejného zdravia.

Zdroj: PRAVDA
 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte