Hľadáme odpovede na vaše otázky

30.12.2009
Prevádzka školy

Prečítal som si článok Za ktoré vzdelávacie podujatie možno získať kredity a a zaujala ma najmä táto pasáž: Zákon taktiež umožňuje priznať I. alebo II. atestáciu aj za absolvovanie ďalšieho vzdelávania, ktoré doterajšia vyhláška MŠ SR č. 41/1996 Z. z. považovala za náhradu I. alebo II. kvalifikačnej skúšky a ktoré sa začalo pred účinnosťou zákona č. 317/2009 Z. z. a ukončí sa až po 1.novembri 2009. Napríklad, ak ste začali v septembri 2009 rozširujúce štúdium niektorého predmetu a ukončíte ho až v roku 2011, tak po jeho ukončení vám bude priznaná I. atestácia.

Teraz uvediem môj prípad: Doteraz to bolo tak, že pokiaľ mal človek titul ING. a urobil si DPS (doplnkové pedagog. štúdium) a mal 5 rokov pedagog. praxe - automaticky akoby mal aj PRVÚ KVALIFIK. SKÚŠKU... Tak som si s týmto vedomím žil, ING (aplikovana informatika) som už 10 rokov, DPS mám už 2 roky a dnes mi chýbajú cca 2 mesiace do ukončenia 5 ročnej pedagogickej praxe (učím HPP na Strednej škole presne 4 roky a 4 mesiace a predtým som ešte ako zamestnanec súkromnej firmy učil informatiku a veci s tým súvisiace, ale na dohodu.

Z horeuvedeného by som očakával, že takisto aj mne bude za 2 mesiace priznaná I.kvalifikačná skúška, a teda I. atestácia. Je to tak? Prosím, popíšte mi to podrobnejšie.

Odpoveď:

Ustanovenie § 61 ods. 7 zákona č. 317/2009 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) hovorí, že „(7) Pedagogický zamestnanec, ktorý má najmenej päť rokov pedagogickej praxe a vykonal I. kvalifikačnú skúšku alebo získal jej náhradu podľa doterajších predpisov, sa od 1. novembra 2009 považuje za pedagogického zamestnanca s prvou atestáciou v súlade s § 49 ods. 7.“

Pýtajúci sa pedagogický zamestnanec splnil len jednu časť ustanovenia § 9 Legislatíva Ministerstva školstva SR č. 41/1996 Z. z. o odbornej a pedagogickej spôsobilosti pedagogických pracovníkov a to tú, v ktorej sa hovorí, že ako náhrada I. kvalifikačnej skúšky môže byť uznané doplňujúce pedagogické štúdium. Nesplnil však základnú podmienku podľa citovanej Legislatíva a to najmenej 5 rokov pedagogickej praxe, čím nebola splnená ani požiadavka citovaného ustanovenia § 61 ods. 7 zákona a preto mu nemôže mu byť priznaná I. atestácia.

Zaujala ma však informácia, že pýtajúci sa má už 10 rokov praxe, ale ako pedagogickú prax uvádza len 4 roky a 4 mesiace (takúto dobu uvádza, že je zamestnancom školy). Tu vidím možnosť osloviť zamestnávateľa v súvislosti s uznaním jeho odbornej praxe v súlade s ustanovením § 6 ods. 2 písm. b) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov, ktorý hovorí : „b) prax pri vykonávaní pracovných činností, ktoré majú iný charakter ako pracovná činnosť, ktorú má zamestnanec vykonávať u zamestnávateľa; túto prax zamestnávateľ započíta v závislosti od miery jej využitia na úspešné vykonávanie pracovnej činnosti, najviac v rozsahu dvoch tretín.“

Ak by zamestnávateľ prehodnotil dĺžku priznanej pedagogickej praxe pýtajúceho sa a táto prax by bola k účinností zákona najmenej 5 rokov, potom by boli splnené obidve podmienky a zamestnanec by sa stal zamestnancom s I. atestáciou.

Mgr. Zdenko Krajčír

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte

Ako je mozne, ze v clanku "Za ktore vzdelavacie podujatie mozno ziskat kredity" sa zrazu zmenil text na konci vety: Napríklad, ak ste začali v septembri 2009 rozširujúce štúdium niektorého predmetu a ukončíte ho až v roku 2011, tak po jeho ukončení vám bude priznaná II. atestácia,je to zmenene na "I.atestácia"? (Članok som si nedavno stiahla a vytlacila a odrazu citam, ze je tu namiesto II.atestacia napisane I.atestacia...!)

Dovolte, aby som sa ospravedlnil, ak Vám moja mylná informácia spôsobila nejaké problémy, ale pri prepise sa stala tá chyba, že namiesto I. atestácie bola uvedená II. atestácia, čo bolo nesprávne, lebo v zmysle ustanovenie § 9 vyhlášky MŠ SR č. 41/1996 Z. z. rozširujúce štúdium bolo náhradou I. kvalifikačnej skúšky a nie II. kvalifikačnej skúšky. Ešte raz sa ospravedlňujem.
Zdenko Krajčír - autor