Gymnáziá peniaze na učebnice od septembra nedostanú

24.02.2012
Prevádzka školy

Od školského roka 2012/2013 mali gymnáziá po prvý raz dostať peniaze, za ktoré by si samy vybrali učebnice priamo na trhu.

V súčasnosti nakupuje všetky učebnice pre školy centrálne štát. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) však tvrdí, že zmena sa pre pád vlády nestihne dotiahnuť do konca. "Pripravuje sa to, ale určite sa to nestihne. Treba aj zmenu zákona, ktorú nie sme schopní zrealizovať," povedal Jurzyca v rozhovore pre TASR. Minister verí, že ak by školy knihy nakupovali priamo na trhu, prinieslo by im to väčšiu možnosť výberu. "Ak by sa to osvedčilo u gymnázií, expandovali by sme na ďalšie stupne," doplnil.

Zmena sa však podľa neho nedala zrealizovať z týždňa na týždeň. "Ja osobne som musel byť presvedčený, že sa nestane to, že my im dáme peniaze a oni potom na trhu nebudú schopní kúpiť nič," pokračoval. Na trhu podľa neho môže byť väčší výber, avšak učebnice budú zrejme drahšie. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) si zrušenie monopolu štátu na učebnice a otvorenie trhu s učebnicami stanovila ako jednu z úloh vo svojom programovom vyhlásení.

Minister v októbri minulého roka rozhodol, že nekúpi digitálne učivo pre základné a stredné školy Planéta vedomostí. Odôvodnil to nesúladom medzi kvalitou a cenou. V učive bolo v tom čase asi 126 chýb. V rozhovore pre TASR Jurzyca povedal, že po jeho rozhodnutí sa objavila asi rok stará analýza Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ), ktorá Planétu kritizovala. "Tá potvrdzovala, že to rozhodnutie bolo správne," doplnil. ŠPÚ mal analýzu urobiť za bývalého ministra. Prečo sa k Jurzycovi nedostala skôr, nie je jasné. "Vyšetrovali sme, prečo sa nedostala ku mne, ale informácia je taká, že riaditeľke ŠPÚ to niekto posunul a nevie kto. Dostala sa k nej a po mojom rozhodnutí potom ku mne," uzavrel.

Zdroj: SITA (hnonline.sk)

 


Prepojte tlačené slovo s digitálnou audiovizuálnou formou a urobte vaše vyučovanie pre žiakov zaujímavejšie a pútavejšie. Vyberte si z materiálov pre učiteľov i žiakov v edícii Interaktívna kniha.

 

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte