Čaplovič si posvietil na stredné školy. Pomôže to?

16.04.2014
Prevádzka školy
Vzdelávanie a výchova

Na Slovensku chýbajú kvalifikovaní odborníci s technickým zameraním. Žiaci si totiž volia radšej štúdium na stredných školách netechnického zamerania, čo plánuje ministerstvo školstva zmeniť už niekoľko rokov.

Jednou z noviniek je tvz. pasportizácia škôl, ktorá má v konečnom dôsledku tiež zlepšiť uplatnenie mladých na trhu práce. ,,Riešením je zatraktívnenie a zefektívnenie stredného odborného školstva, čomu sa venuje aj národný projekt Štátneho inštitútu odborného vzdelávania - Rozvoj stredného odborného vzdelávania,“ uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. V rámci národného projektu sa práve realizuje tzv. pasportizáciu stredných odborných škôl. Cieľom je presne poznať reálny stav každej školy z rôznych hľadísk. Odborníci posudzujú napríklad aj stav školských budov, štruktúru žiakov, vybavenosť alebo stav učebných a didaktických pomôcok.

Spomínaná pasportizácia sa realizuje vo viacerých etapách. ,,Prínos pasportizácie, ktorá sa uskutočnila na 287 stredných odborných školách v 7 krajoch počas februára až apríla 2014 vidíme napríklad v jeho výstupoch, teda v informáciách užitočných nielen pre nastavovanie duálneho vzdelávania či zamestnávateľov, ale aj v tom, že vyšším územným celkom to pomôže pri plánovaní výkonov,“ opísal hovorca Kaliňák. Získané údaje sa budú dať filtrovať podľa jednotlivých krajov, odborov aj konkrétnych škôl. 

Snahou projektu je prepojiť štúdium na stredných odborných školách s aktuálnymi potrebami zamestnávateľov, ale aj zvýšiť kvalitu vyučovacieho procesu. Téme Indikátory kvality vzdelávania v školách sa bude venovať aj dvojdňová odborná konferencia Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko, ktorá sa uskutoční 5. – 6. 6. 2014 v Bratislave. Seminár o možnostiach a cieľoch v tejto oblasti povedie renomovaná odborníčka PhDr. Eva Fülöpová, CSc. Učitelia sa na konferenciu stále môžu prihlasovať, do konca apríla dokonca za zvýhodnený poplatok 30 €.

 

Zdroj: Školsky portal

Kľúčové slová

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte