Brzdí vás vyrušovanie na hodine? Vieme, ako ho ,,stopnúť“

21.05.2014
Vzdelávanie a výchova

Knihu Manažment triedy na konferencii „Učiteľ nie je Google...“ slávnostne pokrstia spisovateľka Oľga Feldeková a humoristka Elena Vacvalová.

Ako má učiteľ zvládnuť všetky nároky, aby sa nestal „hračkou“ v rukách svojich žiakov? Nestojí iba pred jedným dieťaťom, ale pred skupinou detí s úplne odlišnými predpokladmi na učenie a odlišným kultúrnym pozadím.

Počúvajú vás žiaci na hodine a dokážu sa celý čas sústrediť? Potom zrejme patríte k tým šťastnejším. V štúdii Talis (2008) až 71,6 % učiteľov zo Slovenska uviedlo, že pôsobia na školách, kde vyrušovanie v triede čiastočne alebo vo veľkej miere brzdí vyučovanie. Ďalšími negatívnymi faktormi zo strany žiakov sú aj vulgárnosti (40,1 %), absencie (39,8%) či podvádzanie (38,5 %). Spomínaný prieskum sa konal v 23 krajinách sveta a Slováci vtedy s Talianmi obsadili vo vyrušovaní druhú priečku.

Udržať dobré vzťahy v triede je veľmi dôležité. Túžia po tom učitelia, ale aj žiaci. Na to sú však potrebné jasne stanovené pravidlá a poriadok. Švajčiarsky diplomovaný psychológ Christoph Eichhorn pôsobí na Pedagogickej vysokej škole v Sant Gallene. Špecializuje sa na psychológiu zdravia a sebakoučing. S praktickým workshopom ,,Classroom managment prakticky: ako systematicky odstraňovať vyrušovanie počas hodín výučby“ vystúpi na júnovej konferencii Učiteľ nie je Google – nemôže ani nemusí vedieť všetko. Jeho jedinečnú odbornú knihu, ktorá je akousi príručkou pre učiteľov, ale aj pre rodičov, práve vydáva nakladateľstvo Raabe. Počas spoločenského večera konferencie ju slávnostne pokrstia dve známe tváre z obrazoviek – Oľga Feldeková a Elena Vacvalová.

Manažment triedy pedagógom opäť vráti radosť z učenia a vyučovania. Zároveň pomáha rodičom, ktorí chcú s učiteľom svojich detí dobre vychádzať. Ukáže im, aké náročné je dobre učiť, a tým podporuje ich porozumenie častým enormným výzvam, pred ktorými učitelia stoja. Na konkrétnych príkladoch a praktických cvičeniach pre učiteľov aj rodičov odporúča, ako možno v triede udržiavať disciplínu a vytvárať zdravé prostredie.

Komentáre

Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte